Григор: Контузията ме върна назад, всичко ще се нормализира



02-08-2019 12:10 | Николай Драганов

Григор Димитров напусна Мексико с една победа, която сложи край на серия от четири поредни поражения. Същевременно българинът отново отпадна рано в надпреварата в Лос Кабос след поражение във втори кръг от Гуйдо Пея. Пред едно от най-големите издания в страната - Milenio - Гришо коментира състоянието си, ситуацията с рамото, целите си в следващите седмици, поведението си в социалните мрежи и други въпроси. 

 

- Изживяваш трудна година, наскоро загуби от игра под №405 в света. Контузията в рамото ли е основната причина за представянето ти през този сезон?

 - Не мога да посочна едно конкретно нещо, честно казано. В доста случаи загубих в ранна фаза на турнира. Да си призная, не обръщам особено внимание на ранкинга на своя съперник. Няма значение за мен дали губя от играч под №400, №500 и така нататък. Има множество други фактори, които имат отношение в тениса. Понякога, когато не подходиш към определени мачове с правилната психологическа настройка, не е лесно да изиграеш мача и да спечелиш. 


Разбира се, контузия в рамото определено ме върна много назад, няма съмнение. Това беше едно от основните неща, с които трябваше да се справям в последните шест месеца. Наложиха се някои неща, трябва да сменя малко ракета, да се приспособя към това. Отнема време да свикнеш. Това води до загуба на увереност и игрови ритъм. Практически трябва да започнеш отначало. Тенисът е комплексна игра и това беше вълнуващо. От друга страна, казах си - добре, няма как да стане по-зле, трябва просто да тръгна напред. Следващото нещо, което правиш, е да започнеш да градиш. Рамото ми се чувства по-добре, аз се чувствам по-добре и по-постоянен в тренировките, така че всичко тръгва напред. Мисля, че с правилното поведение и правилните стъпки, в правилната посока, нещата ще се нормализират за мен.


- Хората се вълнуват от нещата, които атлетите правят не само по време на своите официални появи. Да разглеждат в социалните мрежи как се подготвяш, с какво се храниш, искат да те опознаят?

 - Феновете са невероятни, където и да отидем в тура, винаги има много фенове, което е прекрасно. За тях е важно да виждат и останалата част от нас - не само какво правим на корта. Аз много внимавам какво публикувам в социални мрежи. Не съм толкова активен, което може би не се харесва на всички фенове. Но това съм аз, може би с времето ще се почувствам по-комфортно да споделям повече неща. Не съм постоянно на телефона. Имам прекрасен отбор зад себе си и мисля, че се справяме добре по въпроса със социалните мрежи. Фокусирани сме върху важните за мен неща в момента, но е важно за феновете да им показваш какъв си и да видят, че не сме по-различни от останалите хора, просто сме успяли да бъдем добри в това, което правим.


- Как виждаш ситуацията при големите имена - Джокович, Надал, Федерер, а също и относно новата генерация, която сега навлиза?

 - Роджър, Рафа, Новак, Анди - тези момчетата доминираха тениса в последните години. Резултатите им говорят достатъчно, няма какво много да се каже. Те стоят на върха и можем да научим много от тях. Разбира се, ние - останалите - искахме да ги победим. Има доста играчи, които имат голямо бъдеще. Не искам да споменавам конкретни имена, защото всички постигнаха силни резултати. Годината е много интересна за тениса като цяло, ще виждаме все повече нови имена в заключителни фази на турнирите. Надявам се аз да се завърна сред тези имена. В момента не съм в най-добрата си форма и искам да постигна нещо по-добро. 


- Ти си комплексен играч - кое е най-голямото предимство и най-големия недостатък? 

- Винаги съм обичам да казвам, че най-голямата ти сила е твоята най-голяма слабост. Но мисля, че през целия си живот съм работил много здраво във фитнеса, никога не съм се плашил от някакви упражнения. Винаги съм бил много гъвкав, а също така трябва да си върна скоростта, моето движение на корта е много специално. Това са фундаментите, които ме направиха това, което съм. Също така умея да чета играта. Но в същото време има много неща, върху които трябва да работиш всеки ден и всяка седмица. Заради това е тенисът е толкова оспорван спорт в момента. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини