Драматична победа и край на черната серия за Димитров



31-07-2019 07:54 | Николай Драганов

Григор Димитров постигна първа победа от "Ролан Гарос" насам, след като се наложи драматично над Стийв Джонсън в двубой от първи кръг на турнира от сериите ATP 250 на твърди кортове в Лос Кабос (Мексико).


След четири поредни поражения, Димитров изстрада успеха след 2 часа и 28 минути игра, благодарение на два спечелени тайбрека - 7:6(4), 4:6, 7:6(5).


Успехът беше под №5 за Гришо срещу този съперник, а във втори кръг бившият №3 в света ще се изправи срещу втория поставен в схемата Гуйдо Пея.


Григор показа някои колебания от начален удар, като общо в мача допусна 12 двойни грешки срещу само 3 за Джонсън, макар да реализира и 2 аса повече - 6 срещу 4. Въпреки това общо Димитров вкара повече от първите си сервиси - 60% срещу 54% за американеца. Димитров спечели 75% от точките при вкаран първи сервис и 57% при втори (68% и 62% за Джонсън).


Общо българинът се изправи пред 5 точки за пробив и беше пробит 3 пъти. Същевременно той направи 2 пробива от 6 опита, но спечели важните точки в тайбрека на първия и третия сет.

 

Развитието на двубоя: 


Мачът започна лошо за Димитров, който пропусна точка за пробив в дълъг първи гейм, а във втория изостана с 0:40 и от третия си шанс Джонсън проби, а след това затвърди за 3:0 с гейм на 0. Българинът постепенно закрепи подаването си и в седмия гейм пропусна още една точка за пробив, но в крайна сметка Джонсън поведе с 5:2. 


Този път обаче Димитров не допусна колебания в следващия свой гейм, взе го 0, а след това най-после проби, при това отново на 0. Последва лесно затвърждаване за 5:5, а до края повече брейкове нямаше. В тайбрека двамата загубиха общо 7 от 11 подавания, но Григор стори това един важен път по-малко - 3 срещу 4 минибрейка - и се поздрави с победата в сета.


Втората част вървеше равностойно с превес на сервиращите до 4:3, когато Димитров имаше два скрити мачбола, повеждайки с 15:40 в подаването на Джонсън. Българинът обаче така и не успя да пробие, след което щеше да се сервира за мача. Американецът се измъкна, изравни за 4:4, а веднага след това на свой ред успя да излъже Димитров и да го пробие за 5:4. Малко по-късно с гейм на 15 резултатът в сетовете беше изравнен. 


Драма не липсваше и в третия сет, в който Димитров първи проби - за 4:2 от първата си възможността в частта. Сервирайки за мача при 5:3 обаче, макар да стигна до мачбол при 40:30, Димитров не се справи и Джонсън върна пробива в много неподходящ момент.


Стигна се нов решителен тайбрек, където за разлика от показаното досега през сезона в решителните 13-ти геймове, Димитров за втори път в тоза мач показа по-здрави нерви. Двамата си размениха по три мини брейка до 5:5, когато Джонсън допусна четвърта загуба на подаването си, а при 6:5 и сервис на българина мачът приключи в негова полза.  

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини