Коко, която им скри топката



Коко, която им скри топката
Свързани новини
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
06-07-2019 19:16 | Tennis24.bg

Тазгодишното издание на Уимбълдън предлага огромна изненада. Не, не говорим за завръщането на феноменалния Анди Мъри. Той вече е в последните години на знаменитата си кариера.

Става дума за бъдещето! За една млада американка, която... скри топката на целия свят. Коко е само на 15 години, а вече е в четвърти кръг! Там не стига всеки!

Четвърти кръг на Уимбълдън е висока топка. Особено, когато кариерата ти тепърва започва. Кори Гоф, на която казват Коко, обаче постигна почти невъзможното - накара един аристократичен свят да се вълнува и интересува живо от нея. Докато всичките конкурентки на този етап изиграха по 3 мача, Гоф е в серия от 6 победи. Напълно нормално за една тенисистка, която е номер 313 в света.

В момента тя е 139-та и има възможност да се изкачи с още места, ако и през втората седмица на турнира продължи с победите.

Но как се стигна до тук?

Кори е родена на 13 март 2004 г. в Атланта, Джорджия. Когато е на 7 години семейството се мести във Флорида. Там младата госпожица Гоф може да тренира при най-добри условия. Нейн треньор е баща Кори (да, имат еднакви имена, които се изписват по различен начин). В колежа той играе баскетбол, а след това изоставя добре платената си работа във фармацефтична компания, за да наставлява дъщеря си по пътя към върха.

"Когато беше на 4-5 години ме завари да гледам Откритото първенство на Австралия. Дойде при мен една сутрин точно за да види победната точка, която прави Серина Уилямс. Скочих и се зарадвах, а тя ме погледна и попита: "Тате, това харесва ли ти? Един ден и аз ще победя така!", разказва гордият господин Гоф.

Естествено, той не може сам да се справя с огромния потенциал, който има дъщеря му. За това се намесват професионалистите. Коко е част от школата на Патрик Муратоглу - един от треньорите с най-изявен нюх за млади таланти. При него са тренирали Маркос Багдатис, Жерами Шарди, Стефанос Циципас, Григор Димитров и бившата номер 1 при жените Серина Уилямс.

Майката на Коко също не е далеч от спорта. Тя тренира лека атлетика в колежа, а след това се насочва към учителската професия. Това е добро дошло за младата тенисистка! С интензивния си график на тренировки, училището няма как да е приоритет. То обаче я чака всяка вечер вкъщи, където работи с мама Канди.

Коко има и двама братя - Коуди (на 11 години) и Камерън (на 6 години). Докато кака им спира дъха на тенис специалистите и феновете под зоркия поглед на родителите си, за тях се грижат баба им и дядо им.

Именно любимата баба на Кори дава прякора Коко. А когато младата тенисистка побеждава носителката на 7 титли на Големия шлем - Винъс Уилямс, тя си хвърля шапката от радост. Поне така разказват най-близките, които в САЩ следят със затаен дъх всяко разиграване на своето любимо момиче.

Не си мислете, че този успех е нещо моментно! Кори крачи към него стъпка по стъпка. Тя е бивша лидерка в ранглистата при подрастващите. През 2017 г. прави дебюта си на турнир от Големия шлем, но при девойки - на Откритото първенство на САЩ, стига до финал, но не успява да победи.

През 2018 г. тя печели първата си титла - на двойки при девойките от Откритото първенство на САЩ.

В същата година дебютира и при жените. В Оспри, САЩ тя преминава през квалификациите и... печели първия мач при професионалистите. Коко все още се подвизава в квалификациите на големите турнири. Така беше и на Уимбълдън, където получи уайлд кард.

Докъде мечтае да стигне детето-чудо?

До върха, естествено!

Тя иска да изпълни обещанието към баща си - да бъде като своя идол Серина Уилямс. Е, вече успя да победи сестра Винъс. Другото е въпрос на време и на сериозни тренировки.

Коко не е от най-емоционалните тенисистки. Тя сякаш все още се ориентира в света на големия тенис. Само че сладките победи успяха да я накарат да се просълзи. Както и края на любимата филмова поредица - "Отмъстителите".

"Харесвах Железния човек!", вдига рамене Гоф.

Харесва и Бионсе! Майката на именитата поп певица сподели видео, на което се вижда как се радва на победата на младата американка.

"Надявам се и Бионсе да е гледала. Майка ѝ да ѝ е разказала. Много искам да отида на нейн концерт", усмихна се свенливо Коко, след като се класира за четвъртия кръг на Уимбълдън. Засега обаче плановете не включват забавления, а усилено катерене към крайната точка - върха в женския тенис.

Борислава Стаменова, btvnovinite.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини