Циципас се засипа със самокритики: Бях изгубен



02-07-2019 09:43 | Николай Драганов


Стефанос Циципас беше смятан за един от скритите фаворити извън Голямата тройка преди началото на Уимбълдън. Световният №6 обаче напусна още след първия си мач турнира, победен от Томас Фабиано.


След двубоя гръцкият тенисис любопитно заяви, че е очаквал това да се случи, съдейки от тренировките, които е провел преди началото на третия за годината турнир от Големия шлем.


"Бях много разстроен, знаейки предварително как ще стоят нещата, базирайки се на моето усещане на корта, как се чувствах. Бях много ядосан на себе си. Предварително чувствах, че не играя добре на тренировки, така че ми беше любопитно как това ще се промени в мача. Но не се случи", призна Циципас.


Гръцкият тенисист призна, че имал големи проблеми с ретурите, синхронизацията на работата с краката и координацията, която му позволява да застане на точното място, както и да изпълни правилно сервис. В мача срещу Фабиано, той беше пробит цели пет пъти. Същевременно се възползва от само две от десет възможности за пробив.


"Чувствах се, сякаш съм изгубен. Тръгвах за всичко или нищо. Нямаше баланс в нещата, които правя", призна той.


Стефанос все пак отдаде заслуженото и на своя съперник, когото победи на Уимбълдън преди 12 месеца: "Той просто играеше по-добре. Нямаше да заслужавам победата, дори да бях спечелил някак, защото не играх добре. Той игра много по-добре днес. Уважение за него. След начина, по който играх, трябваше да загубя в три сета, не в пет. Не знам как стигнах до пет сета. Може би с боен дух някак успях да спечеля тези два сета. Но не успях дори да се доближа до нивото от миналата година. А той изглеждаше много подобрен, много по-солиден играч от онзи, който беше преди година", коментира Циципас.


За гръка това беше втора петсетова загуба в Големия шлем, след като "Ролан Гарос" отстъпи на Стан Вавринка след 8:6 в петия сет. "Беше много, много трудно да преодоля онова поражение. Бях ужасно разочарован. Разочарован съм и сега. Хората очакват много от мен. Аз не оправдах очакванията. Когато получаваш толкова много подкрепа, толкова енергия, толкова позитивизъм от всички, и накрая просто сам сринеш всичко, това е разбиващо. Аз трябва да съм този, който да създава. Аз трябва да играя играта си. Очевидно не намирам начин да го сторя", продължи със самокритиките Циципас.


Той призна, че този сезон така и не е успял да се нагоди към тревата. "Чувствах се много некомфортно. Смених техниката. Смених движенията според настилката. Когато изляза на корта, просто не мога да покажа моята игра, защото тревата изисква промяна. Трябва да стоиш по-ниско. Трябва да направиш някои микро-промени, как сервираш, защото топката се плъзга, остава ниска. Трудно ми е, не се получава моята игра. Играя нечия чужда игра", коментира той.


На въпрос дали ще си вземе известна почивка, за да събере мислите си, Циципас обобщи: "Ще го обсъдя с тима си. Не знам. Може би не заслужавам почивка". 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини