Тенисът удължава живота най-много



15-06-2019 20:15 | Tennis24.bg

Играенето на тенис може да увеличи човешкия живот с десетилетие. Това е изводът от продължаващо сърдечно-съдово изследване.  В провежданото в Копенхаген проучване са изследвани хора в над 25-годишен период, в който са отчитани подобренията в продължителността на живота чрез различни спортове и активности в свободното време.

Общо 8577 души са били изследвани за причини за смъртта между 10 октомври 1991 и 22 март 2017 като от мащабното проучване става ясно, че редица спортове подобряват и увеличават продължителността на живота.

От спортовете, включени в изследването, тенисът оглавява класацията за спортно средство за удължаване на живота. Резултатите показват, че активната игра на тенис би могла да увеличи продължителността на живота с 9,7 години.

Това е с 3,5 години повече от най-близкия конкурент бадминтонът, играта, на който може да увеличи живота с 6,2 години. Футболът има потенциалът да добави 4,7 години продължителност към дните ни на този свят, а колоезденето 3,7 години.

Според изследването плуването увеличава живота с 3,4 години, тичането с 3,2 години, гимнастиката с 3,1 години, а физическите упражнения с 1,5 години.

Друг извод от изследването предполага, че спортните активности за удоволствие, които включват високи нива на социални контакти, също водят до по-дълъг живот. Изследването ще продължи да проучва тази закономерност.

Емил Евтимов, Gong.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини