Надал: Мотивиран съм, но не и обсебен от рекорда на Роджър



10-06-2019 09:45 | Николай Драганов

Рафаел Надал спечели своята рекордна 12-та титла от "Ролан Гарос" и общо 18-та от Големия шлем. Триумфът в Париж го доближи само на две титли от рекорда на Роджър Федерер, който има 20 титли от Голямата четворка. Това е най-близката позиция, на която Рафа е бил спрямо Роджър в това знаменито преследване.


"Това е мотивация, но не съм обсебен от тази идея", коментира Надал след победата над Доминик Тийм на финала във френската столица. Испанецът добави, че никога не се интересувал особено колко титли от Големия шлем има спрямо останалите играчи.


"Да ви кажа честно, никога не съм го мислел особено - дали ще достигна Роджър или не. Не съм притеснен от тези неща. Не можеш през цялото време да си напрегнат, защото съседът ти има по-голяма къща, или по-голям телевизор и по-голяма градина. Това не е начинът, по който гледам на живота", призна Надал. 


Все пак испанецът призна, че няма да се чувства зле, ако след като тримата с Федерер и Новак Джокович оставят ракетите, той има повече титли от тях. "Ако в края на моята кариера съм способен да имам повече титли от Големия шлем и съм по-близо до Роджър, ще бъде невероятно. Ако не - постигнатото от мен пак ще бъде невероятно", каза Надал.


И обясни кое е най-важното за него: "Да спечеля "Ролан Гарос", да чувствам наслада на корта - това е основното. След това идва бъдещето - ще видим какво ще се случи. Ще продължа да се опитвам да се наслаждавам на тениса, да се старая да си давам шанс да се състезавам на високо ниво и нека видим какво ще стане". 


Шампионът се върна и към началото на клей сезона, в който преди Рим и Париж, за първи път от много време не успя да спечели нито един турнир. "След победата в първи кръг в Барселона над Леонардо Майер имах възможност да остана за малко сам в стаята и да помисля - какво се случва, какво трябва да направя. Мислих доста и в крайна сметка трябваше да променя нещата, да се преборя за всяко малко подобрение в играта си. След онзи първи мач срещу Майер в Барселона, нещата непрекъснато се подобряват, до днес", обясни той.


"Тези малки неща, които подобрявах всеки ден, чрез правилно поведение, правилен подход и страст - това беше единственият начин да се завърна тук, където съм сега. Да държа този трофей с мен означава много. Но лично за мен най-голямото удоволствие е, че успях да променя нещата - от това съм най-удовлетворен", добави испанецът. 


Последните 18 месеца бяха трудни за Надал, който изигра само 9 турнира през 2018-та и въпреки това завърши под №2 в края на годината. Този сезон той достигна финал в Мелбърн, но не успя да излезе за своя полуфинален мач срещу Роджър Федерер в Индиън Уелс, а след това отказа и Маями - заради болки в дясното коляно. 


"Прекалено много неща имаше през последните 18 месеца. Това прави последните няколко седмици много, много специални. Фактът, че на този етап от кариерата си успях да спечеля такава победа, очевидно ми носи голямо щастие и удовлетворение. Благодаря на всички хора, които ме подкрепят, на моето семейство и на отбора за огромната им помощ", добави Надал.


Относно самия двубой с Доминик Тийм, испанецът анализира: "Той сервираше добре. Всеки път след като сервираше бях в лоша позиция, защото срещу играч като него е трудно да връщаш топката. Той удря много здраво. Затова анализирах нещата и установих, че трябва да реша този проблем - иначе като цяло играех добре. Но важното беше да не му давам предимството, когато сервираше добре". 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини