Щепанек ще успее да извлече максимума от Григор



30-05-2019 23:59 | Tennis24.bg

Подобрени слайс, къси топки, лифтиран бекхенд и промяна в поведението, когато бъде натиснат в ъгъла. Това партньорство обнадеждава, анализира спортният директор на Българската федерация по тенис Пресиян Коев. “Радек Щепанек е свеж полъх в играта на Григор Димитров.” Това заяви пред "24 часа" спортният директор на Българската федерация по тенис Пресиян Коев.

Потърсен за по-детайлен анализ на страхотния маратонски мач на най-добрия български тенисист срещу Марин Чилич на “Ролан Гарос”, специалистът изтъкна видими промени от макар и краткия период, в който Григор тренира с 40-годишния чех. “Бих поставил акцент върху значително подобрения слайс и късите топки. Имало е моменти, в които Григор е използвал слайс много често, имало е и такива, в които го ползва много рядко, понякога заради факта, че е в безизходица. Сега го използва умерено, но с агресия. И преминава към страхотна къса топка. Успя да разбие ритъма на Чилич и да го накара да се движи по дължината на корта, защото знаем, че той го прави отлично по ширината. Но сега Григор го принуди да тича напред-назад”, коментира Коев.

"Когато бъде натиснат в ъгъла, преди Григор търсеше изпълнение, с което може да влезе в Play of the day, изпълнение, което може да бъде признато от феновете и целия тенис свят за изумително, но процентът на успеваемост в такива случаи е малък. Сега, натиснат в ъгъла, той показа стабилност, характер, ментална промяна - да продължи да се бори, да вложи много повече усилия в бъдещите ситуации, но на всяка цена да запази по-дълго време и по-голям процент шанса си за успеваемост - и при съответната точка, и генерално в мача. А че физически Григор е в топформа, това е ясно.
Очевидно е работено и върху сервиса - и то не само върху самия начален удар, но и в поведението след сервис.

Много пъти противниците му са го побеждавали, играейки върху бекхенда му, сега видяхме страхотни минаващи, лифтирани бекхенди - особено когато трябваше да разминава противника на мрежата. За първи път от доста време видяхме Григор Димитров да надиграе топиграч тактически”, продължи анализа си Пресиян Коев.

“За Щепанек няма тайни в тениса - сервис, воле, слайс, играеше успешно и на двойки. Може да бъде полезен при работата за всеки елемент от играта. Прави впечатление, че и играта на Григор Димитров на ретур е подобрена значително. Направи пробиви в много важни моменти. Щепанек не е най-големият талант като тенисист, но е успял точно заради способността си да извлече максимума от своята кариера. Всички знаем колко голям е талантът на Григор Димитров и вярвам, че Щепанек ще успее да извлече максимума от него. Преди няколко месеца Григор нямаше да спечели този мач срещу Чилич, но сега показа безспорни аргументи, явно следствие на отличната работа с Щепанек. Това партньорство обнадеждава за бъдещето. Това явно е импулсът, от който е имал нужда, завърши спортният директор на Българската федерация по тенис.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини