Дани Валверду най-дълго се задържа край Григор Димитров



08-05-2019 11:57 | Tennis24.bg

След почти три години съвместна работа най-добрият български тенисист  в историята Григор Димитров обяви в социалните мрежи, че се разделя със своя треньор Даниел Валверду.

За някои решението е закъсняло, за други – изненадващо точно в този момент, по средата на сезона на червени кортове. Факт е, че 33-годишният венецуелец е наставникът, бил най-дълго покрай Григор по време на кариерата му при мъжете. Двамата бяха екип по време на общо 57 турнира.

Те започнаха работа през юли 2016 година, а първият им съвместен турнир беше този от Мастърс 1000 в Торонто. Най-успешната година на сътрудничеството между Димитров и Валверду беше 2017-а. Тогава хасковлията спечели последните четири титли в кариерата си в Бризбън, София, Синсинати и на заключителния турнир на най-добрите на АТР в Лондон. След триумфа в зала „О2“ Гришо стигна до рекордното за него трето място в световната ранглиста, което запази до началото на следващия сезон.

Последва спад във формата на българина, който през миналата година стигна само до един финал в Ротердам, в който загуби от Роджър Федерер. Постоянно Димитров губеше позиции, дойде и травмата в рамото в началото на сезона и той се срина до №49 в класацията от 29 април 2019 г.

Щабът на Григор взе решението за раздялата с Валверду ден след болезнената загуба от младия американец Тейлър Фриц в Мадрид след два тайбрека.

Най-вероятно бащата Димитър Господинов Димитров ще бъде треньор на сина си за турнирите в Рим следващата седмица и след това на започващия на 26 май турнир от Големия шлем в Париж „Ролан Гарос“. И едва след това ще се вземе важното решение кой да бъде новият треньор. Не е ясно и дали Андре Агаси е все още в екипа. За последно той беше с 27-годишния българин през март в Индиън Уелс, когато Димитров се отказа от участие заради контузията.

До този момент първата ни ракета е имал точно 11 треньори. Някои от тях – като баща му, са с много важна роля за развитието му като тенисист и присъстват в цялата му кариера, а друг, както Жан-Франсоа Башело, бяха заедно с него за много кратко време, след като Патрик Муратоглу реши да изостави Григор за сметка на Серина Уилямс.

Ето хронологично всички наставници на Димитров:
Димитър Господинов, Пато Алварес (Колумбия), Петер Лундгрен (Швеция), Питър Макнамара (Австралия), Патрик Муратоглу (Франция), Жан-Франсоа Башело (Франция), Микаел Тилстрьом (Швеция), Роджър Рашийд (Австралия), Юхан Йортегрен (Швеция), Франко Давин (Аржентина) и Даниел Валверду (Венецуела).

Автор: Любомир Тодоров, БНР

Блогът на Любомир Тодоров в Tennis24.bg вижте ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини