Джокович: Рафа е фаворит на всеки един турнир на клей



Джокович: Рафа е фаворит на всеки един турнир на клей
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
15-04-2019 15:02 | Станко Димов

Световният №1 Новак Джокович определи Рафаел Надал като големият фаворит не само на започналия в неделя Мастърс 1000 турнир в Монте Карло, но и в сезона на клек изобщо.

„Мисля, че Рафа винаги е бил фаворит на всеки един турнир на клей по света и това не се е променило. Той все още е тук. Ако той е физически добре, категорично е №1 на тази настилка, няма съмнение“, коментира Джокивич пред официалния сайт на АТП.

Надал не е играл от началото на миналия месец, когато не излезе за полуфиналния двубой срещу Роджър Федерер на турнира в Индиън Уеле заради болки в дясното коляно.

„След Надал битката е отворена. През последните няколко години Зверев се представя много добре на клей. Доминик Тийм, разбира се, също. Тази година Роджър също ще играе на няколко турнира на червено, което е добре за тениса“, допълни Ноле.

Федерер не е играл на клей от сезон 2016. Тази година Маестрото е включил в календара си турнира в Мадрид и „Ролан Гарос“.
„Мисля, че миналата година тенисът липсваше на Роджър Федерер по време на сезона на клей. Хората разбраха защо той отказа да играе на клей миналата година, аз също го разбрах. Определено за нашия спорт е по-добре, когато той играе“.

„Той изигра страхотни турнири. Дубай, Индиън Уелс, Маями, спечели два от тях, игра на финал и в трите. Разбира се, че клеят е различна настилка, но в Индиън Уелс топките отскачаха също толкова високо, все едно играеш на червено. Не виждам никаква причина Федерер да не се представи добре на клей, очакванията към него винаги са големи“.

Самият Джокович започна отлично годината и спечели по безапелационен начин Australian Open. След месец пауза, сърбинът се завърна в игра в Индиън Уелс и Маями, но разочарова и в двата турнира, отпадайки съответно в третия и четвъртия кръг. Ако спечели надпреварата в Монте Карло тази седмица, сърбинът ще се изравни с Рафа Надал на върха на класацията за най-много Мастърс титли – 33.

„Това е спорт, такива неща се случват. Определено останах разочарован от представянето ми на последните два турнира. Очаквах да играя по-добре и да стигна по-далеч. Но в крайна сметка нещата са такива, каквито са“, коментира Джокович относно представянето си в Индиън Уелс и Маями.

„През последните 12 месеца демонстрирах страхотна форма. Като изключим тези два турнира (Индиън Уелс и Маями), в почти всички други достигах поне до полуфиналите. Това ми вдъхва увереност преди сезона на клей“.

„Определено клеят е напълно различна настилка. Тя е много изискваща физически, тактически трябва да си много търпелив и устойчив. Това е бавна настилка, трябва да си в състояние да конструираш точката по различни начини. Червените кортове тук в Монако са вероятно най-бавните, които имаме в Тура. Моята игра, както и играта на всеки друг, ще бъде тествана тук. Но, това е причината, поради която всички сме тук в момента“.

„Страхотно е да играя у дома. Живея тук. Провеждам подготовката си тук в продължение на вече близо 15 години. Трансформацията на този клуб е огромна. Сега е пълно с хора наоколо, а през останала част от годината, когато не се провежда турнир, е значително по-спокойно“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини