Федерер дръпна на Надал и Джокович с големите титли



02-04-2019 08:46 | Николай Драганов

Роджър Федерер увеличи преднината си пред Новак Джокович и Рафаел Надал по отношение на т.нар. "големи титли" - трофеите от Големия шлем, "Мастърс" турнирите и заключителния турнир в Лондон.


След триумфа в Маями на тазгодишния финал срещу Джон Иснър, швейцарецът вече разполага с 54 големи титли. Джокович има 52, а Надал - 50. Ако Ноле беше успял да спечели рекордна седма титла в Маями, той ще изравни Маестрото.


За Федерер това е титла №28 само от "Мастърс" категория. Той има още 20 титли от Големия шлем и 6 от Лондон. Що се отнася до "Мастърс" титлите, швейцарецът изостава с 5 от Джокович (33) и 4 от Надал (32). 


Успехът в Маями означаваше, че 37-годишният Федерер, баща на четири деца, маркира 16-тия си сезон, в който печели поне една "голяма титла".


За него предстои първо участие на клей от 3 години насам, като се очаква да се появи в Мадрид и на "Ролан Гарос". Той е печелил три пъти "Мастърс" надпреварата в испанската столица и веднъж Откритото първенство на Франция. 


Джокович от своя страна не е печелил "голяма титла" на клей от триумфа на "Ролан Гарос" през 2016-та. Европейското клей турне пък традиционно е времето, в което аванс взима Надал. Той има шанс да изравни Федерер с неговите 54 "големи титли" още в следващите месеци, ако за втори път в кариерата си спечели всичките четири такива турнира - Монте Карло, Мадрид, Рим и "Ролан Гарос", както го стори през 2010-та. 33 от 50-те "големи титли" на Надал са на клей.


След големите трима в тази класация се нареждат Пийт Сампрас с 30 "големи титли", Андре Агаси с 26 и Анди Мъри с 18. С под 10 са играчи от миналато като Борис Бекер, Томас Мюстер, Густаво Куертен, Джим Къриер, Анди Родик и други. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини