Опитът се среща с младостта на финала (превю)



17-03-2019 13:52 | Станко Димов

Сезон 2019 в WTA е свързан изцяло със сблъсъци на поколенията и това ще продължи и в неделя, когато трикратната победителка в турнири от Големия шлем Ангелик Кербер ще се изправи срещу 18-годишната Бианка Андрееску във финала на първия за сезона турнир от категория Premier Mandatory в Индиън Уелс.

В предишните два големи финала този сезон, 21-годишната Наоми Осака надви Петра Квитова в Мелбърн, а 22-годишната Белинда Бенчич се справи също с Квитова и грабна титлата в Дубай миналия месец. Ще продължат ли успехите на младите с титла на Андрееску или опитът на Кербер ще се окаже решаващ ще разберем във финала тази вечер, който започва в 22:00 часа българско време.

Скокът на Андрееску

За приказката на Пепеляшка за Андрееску се изписа много, при това напълно заслужено. Родената в Онтарио тенисистка беше под №243 миналия октомври, като започна сезон 2019 извън Топ 150.

Индиън Уелс е нейният 5-и турнир за годината (в това число и титлата в Нюпорт Бийч, 125 К серии) и с достигането си до финала тя ще се изкачи до №33 в света. Ако спечели титлата, Андрееску ще се намести между първите 25 в класацията. Във всички състезания (включително Фед къп), Андрееску има 27 победи и 3 загуби. Никой не е спечелил повече срещи от нея тази година.

Макар голяма част от  победите на Андрееску да са срещу тенисистки с по-нисък ранкинг, тя успя да се докаже и срещу някои от утвърдените имена в тура. В Окланд тя се справи последователно с Каролина Вожняцки, Винъс Уилямс и Су-Уей Сие, като беше на косъм да победи и Юлия Гьоргес във финала. В Индиън Уелс тийнейджърката победи 4 от поставените по пътя към неделния финал.

Особено впечатляващ беше успехът срещу Гарбине Мугуруса на четвъртфиналите – 6:0, 6:1. Срещу Елина Свитолина канадката показаха характер – 6:3, 2:6, 6:4. Поставена под огромно напрежение, тя спаси 9 от 10 точки за пробив във финалния сет, в това число изоставане с 0-40 и 15-40 в последните ѝ два сервис-гейма.

Индиън Уелс е едва 8-ото участие на Андрееску в основна схема, като тя стана и най-младата финалистка от 2001 насам (Ким Клайстерс, 17 години и 283 дни).

С опит и вяра, Кербер се завърна към добрите си дни

Ангелик Кербер започна да намира формата си след колебливия старт на сезона. Тя загуби 4 мача до момента – от Квитова (Сидни), Колинс (Australian Open), Мертенс (Доха) и Сие (Дубай), като пораженията ѝ не бяха шокиращи, но някои от тях дойдоха с изненадващи резултати във финалните сетове – 1:6 и 0:6. Това е нехарактерно за една от най-борбените тенисистки в тура.

Поздравления за Кербер, че не се паникьоса. След успешния сезон 2018, в който тя спечели третата си титла от Големия шлем на Уимбълдън и се класира за финалите на WTA, дойде раздяла с треньора ѝ Вим Фисет. Тя назначи за неин наставник бившия професионален тенисист Райнер Шутлер, като първоначалните им резултати не бяха бляскави, но Кербер знаеше, че е въпрос на време да се върне към добрите си игри.

„Вече съм преминавала през периоди на възходи и падения и знам какво е чувството, когато нямаш ден и губиш мач. Разбира се, че понякога е възможно да се появи лека паника, но аз знам какво да правя в подобни ситуации. Трябва просто да излезеш на корта отново, да работиш здраво и да правиш нещата по твоя начин. Мисля, че това винаги е била най-добрата рецепта.

Нужно ми беше малко време, за да свикна с всички неща преди мачовете, след мачовете, по време на тренировките и всичко останало. Знам, че мога да играя добър тенис, но за тази цел всичко около мен трябва също да бъде на ниво. Мисля, че последните няколко седмици бяха много важни както за мен, така и за него (Шутлер)“.

И тази вяра се отплати в пустинята. Кербер изоставаше с 1:4 във финалния сет срещу Сабаленка на осминафиналите, но обърна мача и победи. Впоследствие тя не позволи на Винъс Уилямс да реализира игровия си план на четвъртфиналите, а на полуфиналите сложи край на серията от 12 последователни победи на Белинда Бенчич.

В резултат на всичко това Кербер ще излезе на финал на турнир от категория Premier Mandatory за първи път тази вечер, както и общо 29-и в кариерата ѝ.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини