Стефанос Циципас – бъдещето е сега



31-01-2019 10:27 | Tennis24.bg

Точно три дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 година – тенис шоуто SofiaOpen. Световният елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. "Арена Армеец" е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината. В дните преди старта продължаваме рубриката "Звездите на Sofia Open 2019". Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта!

Новата сензация в световния тенис Стефанос Циципас е сред най-горещите имена, които ще радват зрителите по време на четвъртото издание на турнира в София. 20-годишният тенисист започна ударно годината и достигна до полуфиналите на Australian Open, като по пътя си детронира шампиона от последните две издания Роджър Федерер в един от най-зрелищните двубои в турнира.

Циципас направи истински фурор в тура миналата година. Той достигна до финалите на турнирите в Барселона и Торонто (и в двата случая загуби от Рафаел Надал) и спечели първата си АТР титла, триумфирайки на твърди кортове в зала в Стокхолм. Завърши годината на 15-а позиция, а силните му изяви на Australian Open го изстреляха на рекордното за него 12-о място.

Стеф, както го наричат приятелите му, започва да играе тенис на тригодишна възраст. Баща му, Апостолос, е личният му треньор. Майка му е рускиня – Юлия Салникова, бивша професионална тенисистка. Дядо му по майчина линия е легендарният футболист на московския Спартак Сергей Салников, който е олимпийски шампион с националния отбор на СССР през 1956 г. Има сестра и двама братя, всички те играят тенис.

Говори свободно гръцки, руски и английски език. Преди години, по време на турнир на о-в Крит, за малко да се удави в морето. Спасен е от баща си в последния момент и споделя, че тази случка е променила начина, по който възприема живота.

Обича да играе на тревни кортове и любимият му турнир е Уимбълдън. Идолът му е Роджър Федерер. Сред хобитата му са фотография, тенис на маса, видео игри, плуване и филми. Обича да заснема собствени видеа от големите градове, които споделя в свой видео блог.

През 2018-а година е избран за най-прогресиращ  тенисист в тура. Симпатизира на футболния и баскетболния Олимпиакос. Тренира в родния си град Атина и в Париж, където е част от академията на Патрик Муратоглу.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини