Григор: Нещата се движат в правилна посока



14-01-2019 10:53 | Николай Драганов

Григор Димитров започна участието си на Australian Open 2019 с победа в четири сета над Янко Типсаревич. След двубоя Димитров говори малко за самия мач и повече за Андре Агаси и решенията си в последната година. Предлагаме ви пълен превод на пресконференцията на Григор след първата му победа в Мелбърн. 

 

- Преди всичко, поздравления. Губил си в миналото от Янко четири пъти. Беше ли този факт в главата ти по време на днешния мач?

- Не особено. Миналото си е минало. Разбира се, знаех, че той е опасен съперник. Знам как може да играе. Имали се битки преди, както казахте. Но аз просто очаквах този двубой. Това беше първи мач от Шлема за мен от доста време, така че просто бях щастлив от шанса да се фокусирам върху своята игра и да видя къде съм достигнал.

 

- Вече на няколко пъти говори за Андре Агаси. Можеш ли да кажеш как започнаха вашите взаимоотношения?

- Как започнаха?

 

- Да.

- В даден момент през миналата годината, може би в средата на сезона, аз и Дани Валверду седнахме и поговорихме за нашите цели. Познавам Андре отдавна, може би откакто бях на 14, прекарвали сме време заедно в Лас Вегас. Просто искахме да добавим един човек, който е постигнал нещо от онова, което искам да постигнал аз. Имаше една личност, на която мога да се доверя напълно и това беше той. Разговаряхме с Дани и двамата заедно решихме да потърсим тази помощ. Стъпка по стъпка, развихме своето партньорство и следващото, което знаете е, че той беше тук и гледаше първия ми мач.

 

- Андре е един от най-специалните играчи в този спорт и е постигнал много и извън корта. Какво научи от него като човек, как ти повлия?

- Както казахте, той е направил много и извън играта. Ще започна с това. Аз съм по-добър човек, научих нови неща от него относно самото ежедневие. Понякога нещата, които ми казва, нямат нищо общо с тениса, абсолютно нищо общо. Днес преди двубоя си говорихме за напълно различни неща. А аз си казах: "Ох, чувството е много приятно". Той ме държи под око и се опитва да ми припомня хубавите неща от живота.

 

Разбира се, когато сме на корта заедно, ние сме изключително фокусирани в играта. Той е изключително интезивен на корта, в това отношение сме много сходни. Това е наистина важно, но най-важното е, че научавам нещо всеки ден.

 

- Можеш ли да направиш една стъпка повече и да ни кажеш нещо конкретно - някоя история или инцидент, която можеш да посочиш и да кажеш - това беше от Агаси?

- Ох, боже мой. Не, всъщност не искам. Имам перфектен пример, но е твърде личен. Може би някога ще го споделя, но не днес.

 

- В последните няколко години повечето от играчите от поколението преди теб имах сериозни контузии и прекараха дълго време извън корта. От твоята перспектива, виждайки това, променяш ли своя подход? Кара ли те да смяташ, че трябва да играеш по-малко или да опиташ...

- Е, вие го казахте - това е различна генерация. Всеки прави нещата различно през годините. Трудно е и аз няма да бъда този, който да съди останалите играчи. Всички ние имаме своя процес. Онова, което може да работи за един, може би няма за проработи за мен.

 

Мисля, че най-доброто, което успях да науча през тези години, е че винаги трябва да съм фокусиран върху случващото се от моята страна на корта и дори извън него. Някои неща работят за конкретни играчи. Опитвал съм да видя, дали нещо такова може да ми помогне и това не се е случвало. Например, ако някой се подложи на безглутенова диета, това не означава, че подобна диета ще бъда добра за мен.

 

Всички тези малки компонентни, когато ги събереш - мисля, че съм открил комбинацията заедно с отбора относно възстановяване, програма и така нататък. Така че мисля, че нещата се движат в правилната посока за мен. Мисля, че всеки ден се подобрявам физически. Това е добре, не съм имал сериозна контузия или нещо такова. И това определено много ми помага. Това означава, че правя нещата както трябва.

 

- Един политически въпрос. Има сериозна група от играчи от Съвета на играчите в ATP, които искат да сменят президента. Чудя се дали те представляват чувствата на по-голямата част от играчите?

-  Смяната на Крис Кермод би била една от най-големите грешки. Тенисът се намира на отлично място, всичко премина през много добри промени. Аз определено не бих направил това, със сигурност.

 

- Имаш ли идея каква е мотивацията за тези искания?

- Нямам идея. Съвсем наскоро чух за тези неща. Стоя далеч от това. Всички сме свидетели какво е направил той за спорта досега. Тенисът никога не е бил на по-добро място.

 

- Говорейки за Андре - в тениса играчите имат възможност да назначавате треньори, докато в други спортове това не е така, треньорите са над играчите в йерархията. Харесва ли да имаш тази власт?

- Все пак всеки човек трябва да се съгласи. Дори аз да искам някого за треньор, трябва да бъде взаимно. Да си призная, до този момент не се бях замислял върху този въпрос от такава перспектива. Не боли да потърсиш помощ по начин, по който смяташ за необходимо - това е всичко. Решението беше взето заради целия отбор, ние просто искахме да подобрим нещата, да добавим нещо, да максимизираме потенциала. И мисля, че споразумението с Андре беше правилното решение. Както казах, нещата в момента се развиват в правилна посока. Да се надяваме, че ще продължим по този начин.

 

- До каква степен сте начертали графика с Андре, или ще видите как вървят нещата?

- Честно казано, относно неговите пътувания, нещата са отворени. Прекарахме около четири седмици заедно в предсезонната подготовка. Това беше най-доброто време, което можех да искам. Той е тук сега. Ще видим как ще процедираме занапред.

 

Мисля, че също е така важно да има дистанция. Искам да кажа - все още Дани е дълбоко въвлечен във всичко. Да имаш такова лидерство от двете страни е много хубаво. В същото време, тяхното разбирателство е чудесно. Виждам се с тях на корта, извън корта, чувам всичко и това е добре. Така че - да - месец по месец ще решаваме за определени турнири.

 

- Разговарял ли си с Жил Рейес? (бел.пр. - дългогодишният фитнес треньор на Агаси)

- Да, но аз го познавам отдавна. Говорим си почти всеки месец от много години. Той е мой приятел горе-долу откакто играя тенис.

 

- Как се срещна с тези хора, когато си бил на 14-годишна възраст?

- Чрез моя предишен спонсор. Това беше причината. Имахме възможност да отидем във Вегас и да работим заедно. Бях на 14 или 15, решихме да опитаме. Отидохме и се получи така, че тренирах там няколко сезона. В онзи период спечелих US Open при юношите. Прекарвах доста време там, обстановката ми е много позната.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини