В последните 3 години: 15 загуби за Григор от бъдещия шампион



07-01-2019 12:05 | Николай Драганов

През изминалата седмица Григор Димитров откри своя сезон 2019, като взе участие на един от любимите си турнири - надпреварата от сериите ATP 250 в Бризбън, която спечели през 2017-та година. Българинът отстъпи на четвъртфиналите на Кей Нишикори, а впоследствие японецът триумфира с титлата в неделния финал. Този факт ни дава повод да погледнем към статистиката - колко пъти Григор Димитров е губил от бъдещия шампион в последно време и дали понякога загубите му не ни се струват по-трагичен факт, отколкото всъщност са?


2018


Сценарият от тази година е повторение на миналогодишния - в Бризбън през 2018-та той отстъпи на Ник Кириос на полуфиналите, а малко по-късно австралиецът спечели титлата. В Мелбърн той загуби от Кайл Едмънд на четвъртфиналите, а в Ротердам изигра единствения си финал през сезона и отстъпи категорично на Роджър Федерер. Последва отпадане в първи кръг в Дубай от Малек Джазири, загуба от Фердаско на старта в Индиън Уелс и от Жереми Шарди в Маями в трети кръг. 

 

Сезонът на клей започна обещаващо с достигане до полуфинал в Монте Карло, където Димитров отстъпи на бъдещия шампион Рафаел Надал. В Барселона българинът загуби от Пабло Кареньо Буста на четвъртфиналите, в Мадрид - на Милош Раонич в първия си мач, същото се случи и в Рим но след поражение от Нишикори, а в Париж Гришо беше спрян от Фернандо Вердаско.

 

Сезонът на трева започна сложно - с победа на старта в Куинс и мач срещу Новак Джокович още във втори кръг, който беше спечелен от Ноле. Именно там сърбинът вече загатна, че се доближава до върховата си форма и макар да загуби финалния сблъсък с Марин Чилич, след това направи забележителен сезон. На Уимбълдън Димитров загуби от Стан Вавринка в първи кръг.
Обратно на твърдите кортове, в Торонто първата ракета на България беше надигран от Кевин Андерсън на четвъртфиналите, който след това отстъпи на Стефанос Циципас на полуфинал. Гришо се отправи към Синсинати като шампиони, постигна една победа на старта, но още в трети кръг трябваше да се изправи отново срещу Новак Джокович. Сърбинът спечели в три сета, а в края на седмицата за първи път вдигна трофея от тази надпревара, която единствено липсваше за него от категория "Мастърс".

 

На US Open Димитров отново трябваше да спори със Стан Вавринка още в първи кръг и загуби. В Пекин беше победен от Душан Лайович във втори кръг, а във Виена отстъпи на Михаил Кукушкин. Сезонът завърши в Париж, където в първия мач беше победен Роберто Баутиста Агут, но в трети кръг Марин Чилич спря българина, но хърватинът отпадна още следващия мач от Джокович. 


Общо през 2018-та година Григор Димитров записа 24 победи и 19 загуби, не спечели титли и изигра един финал. От тези 19 поражения само четири бяха от бъдещия шампион - Ник Кириос (Бризбън), Роджър Федерер (Ротердам), Рафаел Надал (Монте Карло) и Новак Джокович (Синсинати).


2017


Далеч по-различен за Григор Димитров беше сезон 2017, в който той успя да спечели четири титли, включително заключителния турнир на ATP в Лондон. Подобно на следващата година, Гришо допусна 19 поражения, но и почти двойно повече победи - 49. 


Сезонът беше открит с титла в Бризбън на финал срещу Нишикори, а на Australian Open българинът изигра невероятен полуфинал срещу Надал, загубен в пет сета. Последва участие в София, където след четири победи Гришо грабна титлата с успех над Давид Гофен на финала. В Ротердам белгиецът взе реванш на четвъртфиналите, а след това игра финал, загубен от Жо-Вилфред Цонга. В Индиън Уелс Димитров беше спрян в трети кръг от Джак Сок, а впоследствие американецът достигна до полуфиналите, където отстъпи на бъдещия шампион Федерер. В Маями българинът загуби в първия си мач от 158-мия в света Гуидо Пея, който загуби в следващия кръг от Никола Маю. 


Сезонът на клей започна със слабо участие в Маракеш - загуба от Томи Робредо на старта, както и в Монте Карло - поражение от Ян-Ленард Щруф. В Мадрид Гришо отстъпи в завързан мач на Доминик Тийм, който по-късно игра финал. В Рим още на старта българинът отстъпи на Хуан Мартин дел Потро, отстъпил по-късно на Новак Джокович на четвъртфиналите. На "Ролан Гарос" Димитров приключи в трети кръг, победен от Пабло Кареньо Буста, който от своя страна отстъпи на бъдещия шампион Надал на четвъртфиналите. 


"Зеленият" сезон през 2017-та започна с изненадващо поражение от Йежи Янович в Щутгарт, а полякът спря до там и в следващия кръг отстъпи на Беноа Пер. В Куинс Гришо се представи на ниво, но загуби в три сета от Фелисиано Лопес на полуфиналите, а в битката за титлата испанецът грабна трофея сред успех над Марин Чилич. На Уимбълдън българинът направи три победи, но в четвърти кръг загуби от Роджър Федерер - малко по-късно швейцарецът спечели трофея за първи път от 2012-та година насам. 


Обратно на хард Димитров започна с победа във Вашингтон над Кайл Едмънд и поражение в трети кръг от Данийл Медведев, който в следващия кръг отстъпи на бъдещия шампион Александър Зверев. В Монреал българинът беше спрян във втория си мач от Робин Хаасе - достигнал по-късно до полуфинал срещу Роджър Федерер. В Синсинати дойде първата "Мастърс" титла след успех на финала над Кириос, а на US Open Гришо отстъпи във втори кръг на Андрей Рубльов. 


Последва участие в Пекин, където Димитров достигна до полуфинал, но беше спрян от бъдещия шампион Рафаел Надал. Рафа победи Григор и седмица по-късно - в Шанхай на четвъртфинал, където отново игра финал, но загуби от Федерер. Григор се отправи към Стокхолм, където загуби на финал от Хуан Мартин дел Потро. В Париж българинът беше спрян от Джон Иснър в трети кръг, а американецът по-късно достигна до полуфинал, загубен драматично от изненадата на турнира Филип Крайнович, който преди това победи Надал. Сезонът завърши брилянтно след пет победи в Лондон и най-голямата титлата в кариерата му. 

 

Общо през 2017-та година Димитров отстъпи отново четири пъти от бъдещия шампион - Фелисиано Лопес (Куинс), Роджър Федерер (Уимбълдън), Рафаел Надал (Пекин), Хуан Мартин дел Потро (Стокхолм), но спечели и четири трофея. 


2016


Ако върнем лентата още по-назад - до 2016-та година - ще видим, че през онзи сезон Григор Димитров записа 39 победи, 26 загуби и не успя да спечели титла, но в най-много случаи загуби от бъдещите шампиони в съответните турнири. 


В Бризбън Димитров загуби на четвъртфинал от Роджър Федерер в три сета, а после швейцарецът игра финал, загубен от Раонич. Гришо взе решение да играе и в Сидни, където стигна финал, но отстъпи на Виктор Троицки. На Australian Open Григор имаш нещастието да се изправи още в трети кръг отново срещу Роджър Федерер и загуби, а Маестрото игра полуфинал. В Делрей Бийч нашето момче загуби на полуфиналите от Раджийв Рам, но американецът не успя да се пребори и за трофея. В Акупулко Григор отстъпи на четвъртфинал на Доминик Тийм, а след още две победи австриецът грабна титлата. Индиън Уелс приключи за нашето момче още на старта след загуба от Саша Зверев, който по-късно беше спрян от Надал. В Маями Гришо успя да надвие световния №2 Анди Мъри в трети кръг, но загуби от Гаел Монфис след това.


На клей сезонът започна с поражение от Жил Симон във втори кръг в Монте Карло, за да се стигне и до злополучния финал в Истанбул, загубен от Диего Шварцман след обрат и шокиращ трети сет - 6:0 за аржентинеца. В Мадрид, Рим и Париж българинът загуби още в първи кръг съответно от Пабло Кареньо Буста, Александър Зверев и Виктор Троицки. 


Серията поредни загуби набъбна до общо шест след нови поражения в първи кръг - от Дел Потро в Щутгарт и от Типсаревич в Куинс. Любимата в юношенските години на Димитров тревна настилка завърши с две победи на Уимбълдън и загуба от Стийв Джонсън в трети кръг. 


Последва още едно разочароващо поражение - от №82 Даниел Еванс във Вашингтон, а в Торонто беше победен на четвъртфиналите от Кей Нишикори, който по-късно игра финал, но отстъпи на Джокович. В Синсинати Димитров традиционно се представи силно и достигна до полуфинал, загубен от бъдещия шампион Марин Чилич. На US Open Гришо достигна до четвърти кръг, където загуби от Анди Мъри. На турнира в Чънду Димитров отстъпи на полуфинал срещу Алберт Рамос, а в Пекин беше победен на финал от Анди Мъри. В Шанхай българинът загуби от №131 Вашек Поспишил. 


Подобно и на следващата година, в Стокхолм Димитров трябваше да се изправи срещу Хуан Мартин дел Потро - този път на полуфиналите, като аржентинецът отново победи, а след това отново взе трофея. В Базел българинът отстъпи още в първи кръг на Жил Мюлер, но играчът от Люксембург се представи силно и игра полуфинал. Сезонът завърши с поражение от Новак Джокович в трети кръг в Париж, като в онзи сезон сърбинът приключи серията си от три поредни титли и отстъпи на Чилич на четвъртфиналите. 


Общо през 2016-та година Гришо загуби шест пъти от бъдещия шампион - Виктор Троицки (Сидни), Доминик Тийм (Акапулко), Диего Шварцман (Истанбул), Марин Чилич (Синсинати), Анди Мъри (Пекин), Хуан Мартин дел Потро (Стокхолм).


Равносметката показва, че за последните три години Григор Димитров има 15 поражения от бъдещите шампиони в съответните турнири - 6 през 2016-та, по 4 през 2017-та и 2018 и веднъж през 2019. За този период той е спечелил четири трофея (всичките през 2017-та година) и е изиграл още пет финала. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини