Шиникова: Всеки мечтае да играе за Родината



29-12-2018 12:07 | Николай Драганов

 Изабелла Шиникова завършва годината под № 260 в световната ранглиста. 27- годишната българка завърши сезона с изключително силно представяне на турнира в Дубай. Шиникова спечели през тази година една титла на сингъл и две на двойки. Изабелла даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

 

 

- Изабелла, след спад през 2017 г. през тази година отново започна да се изкачваш в световната ранглиста. Доволна ли си от представянето си ?

 

- Наистина в моето представяне през 2017 година имаше голям спад, който се дължеше на много контузии. Това доведе до дълго лечение и възстановяване, което от своя страна ми попречи да участвам на турнири и да защитя позицията си в WTA. Загубих много точки. Тази година изиграх няколко стойностни турнира, но като цяло, не съм много доволна от представянето си. Имах доста шансове за повече победи, от които не съумях да се възползвам.

 

- Завърши годината със силно представяне в Дубай. Там записа четири победи и отстъпи срещу първата поставена Кристина Младенович. Може ли да кажем, че завършваш годината в много добра форма?

 

- Да, в последния момент, попаднах в квалификациите на този силен турнир в Дубай. Имах хубав жребии и се борих максимално, за да не проиграя шанса си! До втори кръг основна схема преодолях доста стойностни противнички, но Младенович доминира с опит и спря устрема ми към финала. Не мога да кажа, че съм във върхова форма. Има още доста неща, които трябва да се подобрят, поради което след Дубай, съм в предсезонна подготовка.

 

- Кое според теб беше най-силното ти представяне през годината?

 

- Финалите на сингъл на турнирите с награден фонд 25 000 долара в Бостад /Швеция/ и Клостерс /Швейцария/, както добро представяне в Поатие /Франция/ и Дубай /ОАЕ/. Въпреки че спечелих два турнира на двойки с награден фонд от 25 000 долара, все пак за мен най-стойностен остава полуфинала на двойки на турнира от WTA Люксембург. Това е и най-силното ми представяне в кариерата.

 

- Спечели две титли на двойки от турнири с награден фонд от 25 хиляди долара. Харесваш ли играта по двойки и какво ти дава?

 

- Обожавам играта по двойки. Обичам да доминирам тактически. Това ме прави по-силна и психически по-устойчива!

 

- Има ли нещо, за което да съжаляваш, че не постигна през годината ?

 

- Да! Съжалявам, че не успях да вляза в квалификациите на Откритото първенство на Австралия. Няколко места не ми достигнаха, за да мога да „си сверя часовника" с най-добрите. Но тук не става дума за отчаяние, а по-силна мотивация за изкачване по трънливия път, все по-нагоре и по-нагоре и подготовка за следващите турнири от Големия Шлем.

 

- Към какво е насочена подготовката ти в момента ?

 

- Тренирам комплексно. Готвя се усърдно за следващата състезателна година. Основната ми цел е напредване и изкачване в световната ранглиста.

 

- На няколко пъти си споменавала, че отстъпваш физически на най-силните тенисистки. Успя ли да намалиш това изоставане?

 

- Да, определено! Промених много неща и сега мисля, че успявам да надделея над по-добри топ състезателки. По време на клубни мачове във Франция се срещнах с Екатерина Александрова /№73 WTA/, силен съперник с доста добри резултати в състезателната си кариера. Мачът се разви равностойно. Доминирах физически и психически, вследствие на което спечелих двубоя в 3 сета.

 

- Изключително силни противници очакват България на турнира на „Фед къп" през следващата година ?

 

- Това ще бъде добро предизвикателство за нашия отбор. Надявам се да дадем всичко от себе си и да успеем да се радваме на положителни резултати. Ние също сме добър отбор!

 

- Какво е чувството да играеш за България?

 

- Чувството е невероятно! Аз обичам да играя за България! За това мечтае всеки състезател! С гордост нося екипа на националния ни отбор и смятам, че ние всички, с голямо желание и мотивация тръгваме, с една единствена цел - с българския трикольор в ръка да докажем, че сме равностойни на съперничките си!

 

- Имаше ли време за почивка след края на сезона?

 

- Почивка – Няма! Ако искаш да си спортист от класа, животът ти е работа, работа и само работа! Е, разбира се, че не са излишни и малки удоволствия.

 

- Какво си пожелаваш за следващата година ?

 

- Да бъда здрава, без контузии, за да мога да играя и да се доказвам. Следващата година е много важна за мен и моето професионално развитие!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини