Григор Димитров трябва да е една ужасна червена лампа



18-12-2018 11:53 | Tennis24.bg

Годината в тениса е приключила преди месец и макар скоро да започва новата кампания, все още е време за оценки и равносметки. Анализаторите от сайта Tennis 365 направиха сравнение между представянето на Григор Димитров през 2017 и 2018 г. с това на Александър Зверев и предупредиха германеца, че трябва да има едно наум след играта на първата ракета на България.

Димитров се срина тотално в рамките на 12 месеца и въпреки че беше смятан за кандидат за лидер в ранглистата през изминаващата година, падна почти до №20. И това стана след феноменалната му година преди 12 месеца, когато завърши на трето място.

Сега Зверев е на подобна изходна позиция, всички му предричат още по-големи успехи на корта през 2019 г., но според анализаторите от сайта, младият германец трябва да има лошия пример на Димитров пред себе си и да не допуска подобен срив. Ето какво пише изданието:

"Сега всички говорят за Александър Зверев и как трябва да спечели всичко догодина и че има качествата за това. Григор Димитров обаче трябва да е ужасяващата червена лампа пред него, която да му напомня, че не може да разчита само на старите си лаври."

"Който и анализатор или специалист да попитате сега, ще ви увери, че големият скок през 2019 г. ще е от германеца. И от каквато и перспектива да го гледате, няма как да не се съгласите с тях. Зверев спечели четири титли през 2018 г., като едната беше от Мастърс турнир, а друга е финалният турнир в Лондон. И спечели 74.7% от мачовете си."

"Изглежда, че всичко му върви по мед и масло. Но нека завъртим лентата точно една година назад. Абсолютно същите неща тогава се говореха за Григор Димитров, който имаше същите успехи, но сега трябва да служи като предупреждение пред всички, че в тениса нищо не ти е гарантирано и не ти се полага по принцип."

"Когато българинът спечели турнира в Лондон през ноември 2017 г., логичната стъпка пред него беше да оспори върха на ранглистата, окупиран от Рафаел Надал и Роджър Федерер. И имаше всички шансове за това, защото Анди Мъри, Стан Вавринка и Новак Джокович бяха контузени."

"Димитров беше номер три в света, играеше най-добрия си тенис в кариерата и изглеждаше, че сякаш времето му най-после е настъпило. И пак, връщайки се назад, видяхме, че Григор не се опъна на нито един от водещите тенисисти и не само, че не предприе стъпката към върха, но се срина до №19."

"Българинът няма титла от знаменития си успех в "O2 Арена", а процентът му на спечелени мачове от 72.1% през 2017 г. се срина до посредствения 55.8%. Той стигна само до един финал и записа едва три победи над играчи от Топ 20. Общо взето, сезонът му беше пълен провал."

"Подобията между него и Зверев са огромни. Също като Зверев, Григор едно време беше смятан за най-голямата изгряваща звезда на тениса. Всички очакваха много от него на млада възраст. И той спечели Уимбълдън като юноша и също като Зверев в началото имаше огромни проблеми да прескочи първата седмица на турнирите от Големия шлем в първите си участия."

"Като юноша получи прякора Бейби Федерер и едва през миналата година изглеждаше, че вече започва да оправдава очакванията. Но от тогава Григор Димитров изглежда като счупен играч. Увереността му е на парчета, а финесът, с който играеше съвсем доскоро, вече изглежда като за боклука."

"Цялата техника на сервиса му изглежда се е разпаднала, а това по всичко изглежда е само един от многото му проблеми. Сега обаче той направи един мъдър ход, защото нае Андре Агаси. И американецът навремето беше известен като страхотен играч, който обаче трудно оправдаваше очакванията към себе си."

"Но ако има един човек на света, който може да влезе в главата на българина и да промени нещата, това е именно той. Бъдещето на Димитров е една от най-ключовите истории в тениса за 2019 г., но засега той трябва да служи като едно ужасяващо предупреждение за Зверев какво може да се случи. Определено на Саша му предстои може би най-тежката година в кариерата", написаха анализаторите от сайта.

Иван Опренов, Gong.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини