Изненадите в Големия шлем през 2018-та (видео)



11-12-2018 10:21 | Tennis24.bg

Сезон 2018 в ATP тура ще бъде запомнен с много неща, сред които 20-тата титла на Роджър Федерер от Големия шлем, поредният триумф на Рафаел Надал в Париж и уникалното завръщане на Новак Джокович, който спечели Уимбълдън и US Open и се завърна на върха в ранглистата.


Както всяка година, не липсваха и изненадващи резултати, а официалният сайт на ATP предлага класация на петте най-големи изненади, на които станахме свидетели в турнирите от Големия шлем.


5. Ернест Гулбис - Александър Зверев - 3:2, Уимбълдън, трети кръг
В трети кръг на тазгодишното издание на Уимбълдън, бившият №10 Гулбис успя да върне назад часовниците. След като безспорният му талант почти беше забравен в последните години, а контузиите и липсата на постоянство го смъкнаха до №589 в света, латвиецът влезе в турнира през квалификациите и поднесе една от големите изненади. След петсетов успех на старта над играещият с уайлдкард британец Джей Кларк и победа над Дамир Джумхур във втори кръг, Гулбис си уреди двубой с Александър Зверев. След 3 часа и 20 минути на корта, латвиецът успя да се наложи след 7:6(2), 4:6, 5:7, 6:3, 6:0, донасяйки поредното разочарование за Саша в турнирите от Шлема.


(ВИДЕО)


4. Тенис Сандгрен - Доминик Тийм, 3:2, Australian Open, четвърти кръг
Познат предимно на ниво "Чалънджър", американецът Тенис Сандгрен поднесе може би първата голяма изненада през годината. Влизайки в турнира, Сандгрен беше влизал в основната схема на турнир от ATP тура едва осем пъти, печелейки два мача общо. Но по пътя към първия си четвърти в Големия шлем, той успя да победи Жереми Шарди, Стан Вавринка, Максимилиан Мартерер и накрая петия поставен Тийм след 6:2, 4:6, 7:6(4), 6:7(7), 6:3. Световният №97 ставна първия играч от 2011-та година насам, който достигна до четвъртфинал в Австралия при свой дебют в основната схема. Преди това той има 7 опита да се класира за първи кръг, но неизменно губи в квалификациите. 

 

(ВИДЕО)


3. Марко Чекинато - Новак Джокович, 3:1, "Ролан Гарос", четвъртфинал
Малко преди да навлезе във феноменалната си форма, Новак Джокович преживя неприятен момент - отпадането на четвъртфинал в Париж от наглед непретенциозен съперник. Още преди двубоя с Ноле, Чекинато вече беше спечелил вниманието на анализатори и фенове. След като никога не бе печелил мач в турнир от Големия шлем, той успя да надиграе играчи като Пабло Кареньо Буста, Давид Гофен и накрая Новак Джокович, достигайки полуфиналите. Чекинато се оказа един от малкото играчи, които успяха да победят Джокович през 2011-та, а успехът му дойде след невероятно драматичен мач, в който италианецът показа феноменални нерви срещу един от най-издръжливите психически състезатели изобщо и го надигра с 6:3, 7-6(4), 1:6, 7:6(11).

 

 


2. Гуидо Пея - Марин Чилич, 3:2, Уимбълдън, втори кръг
Преди да започне сезона на трева през 2018-та, Гуидо Пея беше спечелил едва 2 мача на трева в своята кариера. Срещу представители на Топ 5, аржентинецът имаше шест загуби от шест опита и беше загуби 17 от 17 сета. Срещу себе си Пея имаше не само шампионът от Куинс и №5 в света Чилич, но нещо повече - през миналата година хърватинът игра финал. Но Пея не изглеждаше да се интересува от всички тези факти. Не беше проблем дори това, че Чилич поведе с 2:0 сета! След само два спечелени четири спечели гейма в първите части, аржентинецът успя да се осъществи знаменит обрат и в крайна сметка стигна до победата след 3:6, 1:6, 6:4, 7:6(3), 7:5, постигайки най-големия успех в кариерата си след общо 3 часа и 13 минути на корта. 

 

 


1. Джон Милман - Роджър Федерер, 3:1, US Open, четвърти кръг
Най-голямата изненада през годината дойде в "сауната" на "Артър Аш" в Ню Йорк, където австралийският ветеран Джон Милман успя да победи един от фаворитите за титлата Роджър Федерер. Петкратният шампион беше заявил, че тази година US Open е сред големите му приоритети. Швейцарецът никога не бе губил от играч извън Топ 50 в Ню Йорк, но след 3 часа и 35 минути в адската жега и два спечелени тайбрека, победителят се казваше Джон Милман - 3:6, 7:5, 7:6(7), 7:6(3). 

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини