За Григор, частните турнири и българската работа



05-12-2018 18:09 | Станко Димов

И четвъртото издание на турнира в София, по всичко личи, ще се състои без Григор Димитров. Тъжно, но това е реалността към днешна дата. В превърнало се в прословуто интервю пред bTV тенисистът каза, че не планира да играе в „частен турнир“, какъвто според него е този в София.
Григор Димитров е достатъчно зрял, за да взима сам важните решения в кариерата си, но е хубаво, ако наистина го прави и след това успява и да се аргументира. Оправданието „частен турнир“ звучи НЕЛЕПО предвид факта, че реално всички, или почти всички турнири от календара на АТП са такива. Веднага в съзнанието ми изплуват мастърсите в Индиън Уелс и Мадрид, които са ръководени от мултимилионерите Лари Елисън и Йон Циряк. Реално и АТП си е частна организация.

Само за справка – частен турнир е и „Лейвър Къп“, начело на който са Роджър Федерер и австралийската тенис федерация. Но това не беше проблем за Димитров преди няколко месеца, когато се включи в надпреварата. И още една справка – частен турнир (поне до тази година) НЕ беше Купа „Дейвис“, където не сме виждали Димитров от пролетта на 2015-а година. От новия сезон „Дейвис“ също влиза в графата „частни“, защото ще се организира от компанията „Космос“, чийто създател и президент е футболистът на Барселона Жерар Пике. И още нещо – турнирът в София стана „частен“ сега, или беше такъв и през 2017-а, когато Димитров целуна корта в „Арена Армеец“ след последната точка във финала?

Иначе за Sofia Open е ясно, че е собственост на дубайска компания, която от години държи правата за конкретната седмица в календара на АТП. От страна на България организатори са родната федерация по тенис и Министерството на спорта, което осигурява голяма част от наградния фонд. Т.е., Държавата чрез нашите данъци. Припомням, че същото министерство, т.е. Държавата, отпусна през 2015-а сумата от 100 000 лв. на Димитров за олимпийска подготовка.

Григор Димитров вероятно има право в тезата си за необходимостта от повече инвестиции във Фючърс и Чаланджър турнири у нас, в които да участват повече българи. Но това какво общо има с инвестицията в АТП 250 в София, където през годините „уайлд кард“ получиха няколко български тенисисти? Така те (Димитър Кузманов, Александър Лазов, Александър Лазаров, Александър Донски, Адриан Андреев) получиха и възможността да „сверят часовника“ – да видят какво е да играеш на ниво АТП 250, в сравнение с Фючърсите, където голяма част от тях предимно се подвизават. И съм убеден, че всеки един от тях е благодарен за този шанс.

Лично аз продължавам да не разбирам защо двукратният Спортист №1 на България отказва да играе в (за) България. Ясно обаче осъзнавам друго – от неговото решение печеливши НЯМА. Самият Григор Димитров губи възможността да играе пред родна публика и стотици трибагреници, които нееднократно споменава в свои интервюта. Отделно разделя феновете си – едните подкрепят решението му, другите не. Губещи са организаторите, губещи са рекламодателите, губещи са хилядите ФЕНОВЕ, които в продължение на 11 месеца през годината следят изявите на Димитров, без значение от континента и часовия пояс в който се случват. Същите тези фенове, които до последно се надяваха да видят Григор на живо не в Лондон, Париж или Мадрид, а в София, у нас, у дома. Кой печели и какво точно печели - не става ясно.

Фактите обаче са такива – за четири издания в София, Димитров (ако не промени решението си) ще е участвал само в едно. Спечели го, „събори“ кипящата от фенове „Арена Армеец“, каза, че се чувства като „рок звезда“ и реши повече да не се връща. Хубава работа, ама българска.

снимка: LAP.BG

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини