Григор Димитров: Аз потърсих Агаси за помощ



05-12-2018 15:40 | Tennis24.bg

Григор Димитров, гледа с оптимизъм към новия сезон. Първата ни ракета започна настоящия под №3 в световната ранглиста, но отстъпи до 19-ата позиция. Пред bTV той не скри разочарованието от спада, обаче изрази надежда, че 2019 г. ще бъде по-силна за него.

В тази връзка Гришо коментира и работата с новото име в екипа си - легендата Андре Агаси.

„Краят на миналата година бе мечтан, да, тази година не играх най-добрия си тенис, но положих много усилия за различна част от тениса. Извън корта подобрих много неща, които другата година ще ми помогнат много. Работих върху тялото си, ракетата си, неща, които ще ме подготвят да печеля големи турнири.”, започна Гришо.

„Аз също имах очаквания към себе си, имаше някои неща, върху които трябваше да поработя, ракетата бе едно от тези неща. Можех да си го позволя, имах добра ранглиста. Колко години вече съм топ 20, ако това е ужасяващо, нека това е ужасът, който мога да живея. Годината не бе добра в тениса, но трябва да се отчайвам ли? Напротив. Толкова много неща съм подобрил. Не тенисът е всичко, чувствам се по-добър като човек. За мен това е малка победа.”

„Работих върху неща, които мисля, че може да ме направят по-добър в тениса. Ракетата, имам инженер, с който работя от 10 години. Трябваше да изпробвам ракети, за да мога да съм на 100%. Още отсега се вълнувам за другата година. Започваме наново, не искам да разочаровам и себе си.”

Григор Димитров се изказа ласкаво и за новото лице в екипа си - легендата Андре Агаси: „С него имаме много специална връзка, с тениса със сигурност може да помогне, но повече е психическа нагласа, друго е да знаеш, че някой е минал през този път. Обичам да споделям, има доверие от пръв поглед, инициативата бе изцяло моя, да го питам дали може да ми помогне. Прекарах много време с него, 2-3 пъти годих във Вегас, има идеи, които ми харесват. Съвпадат с мен и играта ми. Предстоят ни добри месеци. Ще има седмици, които ще бъде с мен, но не сме го обсъждали сега. Психика, може да говори с мен на всяка тема. Ако трябва да играя четвъртфинал, полуфинал в Австралия, мога да споделя с него, не знаеш коя дума може да ти повлияе. Това са тъмните моменти, искаш да добавиш тези 1-2 процента. Всичко е в твои ръце, аз играя, аз взимам решенията в корта, аз решавам къде да сервирам.”

Това е парадокс в тази игра. И на себе си искаш да докажеш, че може да поддържаш тази концентрация през цялото време. Не съжалявам за неща в кариерата си за момента.”

„Не, разочарован съм, не мога да го крия, имаше седмици, които ги преживях много. Исках да защитя титлата си, да се класирам там, това е голямо разочарование за мен, но някой път трябва да лъжеш себе си, иначе няма как да събереш после сили, ако самият ти не можеш да направиш следващата крачка.”

Григор се върна и към триумфа във Лондон в края на 2017 г.: „Нормално, спокойно, защото да, световен шампион и така, но цял живот работиш за това нещо. Когато го получиш, това е задоволство за себе си. Може би с възрастта ме кара да се чувствам по-горд със себе си. Баща ми, майка ми бяха там, близките ми приятели, треньорът ми, Георги Стоименов, хората, които са били до мен през тези години. Това бе за тях. Одобрение за себе си, че съм станал такъв играч, че съм достигнал това ниво. Трябваше да го асимилирам. Следващият ден директно трябваше да съм в BBC, нямаше време да помисля. Дори да спечелиш турнира, в понеделник трябва да играеш отново.”

А какви са целите през 2019 г.? „Започваме от Бризбейн, не искам да мисля занапред. Не искам да си казвам, искам да играя финали, започваме с много нови неща, Андре в отбора, нова ракета, нов период между сезоните, стъпка по стъпка ще разберем къде искаме да сме в средата на годината.”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини