Историческо: Втори транссексуален състезател влиза в женския тенис



28-03-2011 13:38 | Николай Драгиев

Транссексуалният играч Андреа (Ернесто) Паредес от Чили получи "уайлд кард" за турнир от сериите "Фючърс" в Буенос Айрес през тази седмица.

 

Тази новина всъщност има голямо значение за тениса, тъй като Андрея Паредес, който е на 40-години, е вторият подобен състезател който получава право да играе в професионалния женски тенис.

 

За последно транссексуален човек е взимал участия по турнири през 1980 година и това е Рене Ричардс. Американката Ричардс стига до 22-о място в световната ранглиста.

 

"Тя" (Андреа Паредес) признава, че през годините й е било много трудно да се пребори с дискриминацията в Чили. Паредес е сменила своя пол през 2000 година.

 

От Международната тенис федерация (ITF) са позволили на Паредес да се впусне при жените още през 2009 г., след като той е представил документи за извършената операция.

 

"Промених пола си през 2000 година след множество психиатрични тестове. Бях разбрала за Рене Ричардс през 2003 година и исках да последвам примера й," споделя Паредес пред в. "Телеграф".

 

"Вдъхнових се от нея и исках да покажа, че транссексуалните също могат да играят тенис. Благодарение на Ричардс бяха променени правилата на играта, което е много важно."

 

Паредес работи като финансов консултант и това й позволява да има доста свободно време, което да отделя за тенис. "Живея и тренирам в Чили, но там хората не са особено напреднали в мисленето си. Те дискриминарат транссексуалните и гейовете. Коментарите по мой адрес обаче не ме тревожат," заявява Паредес.

 

В единствения си официален мач в основна схема до момента Паредес е загубила с 0:6, 0:6 за 25 минути игра.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини