Ноле получи купата за №1



12-11-2018 10:12 | Николай Драганов

Новак Джокович получи официално трофея, който се полага на завършилия годината под №1 тенисист. На церемония в Лондон сърбинът беше награден за невероятното си постижение да се изкачи до върха, след като преживя сериозни проблеми в края на миналия и началото на този сезон.


Ноле завърша годината като №1 за пети път, като се изравнява по този показател с Роджър Федерер и Джими Конърс. Водач по този показател е Пийт Сампрас, който е успявал да завърши на върха в ранглистата шест пъти. 


Джокович замени под №1 Рафаел Надал на 5 ноември, като за съжаление очакваният с нетърпение финален сблъсък между двамата не се състоя заради контузия на испанеца. Неговият последен мач за сезона се оказа загубата от Хуан Мартин дел Потро на полуфиналите на US Open, дошла след отказване преди третия сет.


До този момент през сезона Ноле успя да спечели четири трофея - два от Големия шлем и две "Мастърс" надпревари (Уимбълдън, Синсинати, US Open и Шанхай) и игра финали в Куинс и Париж.

 
На възраст от 31 години и 6 месеца, Джокович става най-възрастният играч в историята, който завърша сезона като №1. Досега той е завършвал на върха през 2011, 2012, 2014 и 2015-та година. 


Ноле е също така първият тенисист, който в рамките на сезона е бил извън Топ 20, но завършва годината под №1. През 2000-на година Марат Сафин е №38 през февруари, а през ноември става №1, но не завършва годината на върха. За Джокович №22, където се намираше на 21 май, е най-ниската му позиция от 2006-та година, когато е 19 години.


"След операцията през февруари изглежда невъзможно да бъда на тази позиция в края на сезона. Не просто заради много позиции в ранкинга, заради това че бях №22, но и заради начина, по който се чувствах на корта и играех. Но имаше една част от мен, която вярваше, че мога да се завърна и че нищо не е невъзможно", каза Джокович и добави, че заедно с титлите от Големия шлем и финалния турнир на ATP, да бъдеш №1 е най-голямата цел в тениса.


За първи път сърбинът се изкачи на върха на 4 юли 2011 година, когато е 24 години. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини