Съвършена победа за Федерер (+видео)



29-01-2010 12:01 | Николай Драгиев

В истинско "one man show" превърна Роджър Федерер класирането си за финала на Australian Open. В невероятен, дори за собствените си възможности двубой, швейцарецът накара световния номер 10 Жо-Вилфред Цонга да изглежда смешен. Първата ракета в света взе отделните части с 6:2, 6:3, 6:2 за небрежните 86 минути. Така в неделя Федерер ще излезе за четвърта титла в Мелбърн срещу шотландеца Анди Мъри. Това ще е 22-ият финал на Роджър на турнир от Големия Шлем, като до момента има 15 титли.

 

Още в началото на срещата с Цонга, Федерер показа, че няма никакво намерение да дава излишни надежди на французина. Той поведе с 4:1 след няколко невероятни изпълнения от форхенд. Въпрос на време бе да затвори с 6:2 срещу вече изнервения Цонга.

 

До 3:2 във втория сет се създаде илюзията, че световния номер 10 може да е равностоен поне за малко. Федерер обаче измъкна подаването му и поведе с 4:2, а след това стигна до 6:3. Публиката пък не спря да дарява Роджър с подкрепата си, дори и при този разгромен резултат.

 

Третият сет също бе формалност и бе спечелен с 6:2 от Федерер. Въпреки лесната победа единственото, което може да притеснява швейцареца е, че той на практика не срещна сериозна съпротива, нещо което надали ще се повтори в неделя.

 

"Много съм доволен от това, което показах. Бях напълно подготвен за играта на Цонга и това много ми помогна. В такива двубои е важно да вземеш първия сет и оттам става по-лесно. Понякога съперникът ти играе както ти се иска, понякога не. Той имаше тежки мачове до момента. Мисля си, че психически бе дори по-уморен, отколкото физически", обясни Роджър след срещата.

 

"През 2009 г. бе много силна за мен. Най-важна разбира се бе титлата на Ролан Гарос и очаквам още силни игри в Париж. Финалът на Уимбълдън също бе много емоционален. Незнам дали отново ще постигна подобни успехи в една година", допълни още той на въпрос кое събитие би отличил в изминалата година.

 

"Вече съм баща, но Мъри надали ще ми подари титлата в неделя заради това. Британците очакват с голямо нетърпение той да вземе титла от Шлема. С него сме имали много различни като характер мачове. Аз ще бъда много агресивен и се надявам да стигна до успех. Да не забравяме, че страната му не е печелила титла от Шлема от 150 хиляди години", не пропусна да се пошегува с британците Роджър пред микрофона на Джим Къриър.

 

 Роджър Федерер
Жо-Вилфред Цонга
Първи сервис % 44 от 69 = 64% 39 от 70 = 56%
Асове 4 6
Двойни грешки 0 5
Спечелени точки след първи сервис 37 от 44 = 84 % 27 от 39 = 69 %
Спечелени точки след втори сервис 17 от 25 = 68 % 12 от 31 = 39 %
Печеливши удари 33 21
Непредизвикани грешки 13 27
Възможности за пробив 5 от 10 = 50 % 0
Общо спечелени точки 85 54




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини