Григор Димитров 2018: чувства се като 2012 година



Григор Димитров 2018: чувства се като 2012 година
Свързани играчи
Тагове
02-11-2018 12:43 | Tennis24.bg

В четвъртък, след загубата от Марин Чилич в третия кръг в Париж, тенис сезонът на Григор Димитров официално завърши.

Той няма да бъде запомнен нито от българина, нито от специалистите, нито от почитателите му като успешен. Даже напротив: най-добре е Димитров да го забрави и да започне 2019 година необременен, със свежа глава и амбиции за добро представяне.

Цифрите не лъжат. Затова ще дам думата на статистиката. Григор приключи 2018-а с 24 победи и 19 загуби. За сравнение през 2017 г. балансът беше 49-19 и закономерно хасковлията завърши на трето място в световната ранглиста. И това не е рекордното му постижение. В много успешната 2014-а Димитров за първи и единствен път записа гросмайсторските 50 победи срещу 18 загуби. Интересно е, че с баланс 24-19 Гришо завърши и през 2012-а, когато посрещна Нова година като №48 в света.

Извън това трябва да се отбележи, че от 1 януари до 4 ноември Димитров е член на челната десетка в мъжкия тенис. В понеделник той ще се смъкне до №19 в света, но поне ще запази позиция в топ 20 до края на годината. Всъщност по-напред първата ни ракета е завършвал само през 2017-а (№3), 2016-а (№17) и 2014-а (№11).

През тази година Григор изигра 15-ия си финал в кариерата. Това се случи на 18 февруари 2018 г. на турнира в Ротердам, който е от категория „АТР 500“. В препълнената зала „Ахой“ българинът отстъпи с 2:6, 2:6 на Роджър Федерер, който с тази титла оглави отново световната ранглиста.

Иначе сезонът започна обещаващо, но се оказа че денят не се познава по заранта. Полуфинал в Бризбън, след него и четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия през януари. Последва финалът в Ротердам, но оттам нещата тръгнаха надолу.

През април Димитров записа два четвъртфинала на червени кортове в „Мастърс 1000“ турнира в Монте Карло и веднага след това в Барселона. На „Ролан Гарос“ той изравни най-доброто си постижение – трети кръг.

И ако първата половина на сезона може да бъде определена като сравнително добра, то втората си беше сериозно отстъпление. Българинът стигна само един четвъртфинал – на „Мастърс 1000“ турнира в Торонто през август. Това е твърде малко за тенисист, който през 2018 година спечели четири титли и игра общо на пет финала.

В турнирите от Големия шлем Григор претърпя последователни загуби в първи кръг на „Уимбълдън“ и на Откритото първенство на Съединените щати - и в двата случая от Стан Вавринка.

Добрата новина за Димитров е, че през следващия сезон няма да има много точки да защитава след февруари и реално ще може да надгражда. Надявам се, че обявеното присъединяване на Андре Агаси към екипа на българина също ще даде резултати. Защото в много мачове Григор изглеждаше угнетен и разсеян на корта и не показа почти нищо от предишната си игра, на което Дани Валверду не успя да повлияе.Ще донесе ли Агаси нужната промяна?

Времето ще покаже какво ще направи Григор Димитров през 2019 година. Моята прогноза е, че ще се оттласне и ще постигне по-добри резултати от този сезон.

Автор: Любомир Тодоров, БНР

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини