Какво трябва да знаем за турнира във Виена?



21-10-2018 13:05 | Николай Драганов

През новата седмица Григор Димитров ще се завърне на корта, като за първи път в своята кариера ще вземе участие на турнира от сериите ATP 500 във Виена с награден фонд 2,2 млн. евро.

 

За последно Гришо игра в Пекин, където постигна една победа в първи кръг над Тенис Сандгрен, но във втори отстъпи на Душан Лайович. Последва отказ от "Мастърс" турнира в Шанхай заради проблеми в глезена. 

 

През миналия сезон програмата на българина беше различна - след Шанхай той взе участие в Стокхолм, където достигна до финал, така че при новото обновяване на ранглистата ще изгуби 150 точки, които обаче ще има възможност да натрупа отново във Виена, тъй като в същата седмица преди 12 месеца не участва в турнири. 


Жребият беше благосклонен към Гришо, като в първи кръг ще се изправи срещу квалификант, а във втори също със сигурност го очаква играч, преминал през квалификациите. Сигурният му съперник на старта и потенциалните такива за следващия мач ще станат ясни в неделя следобед. 

 

КАКВО ОТРЕДИ ЖРЕБИЯТ - ВИЖ ТУК


Турнирът във Виена съществува от 1974-та година, като през годините титлата е печелена от играчи като Иван Лендъл, Горан Иванишевич, Андре Агаси, Борис Бекер, Пийт Сампрас, Грег Руседски и други легендарни играчи от близкото и по-далечното минало. През новия век трофеят е печелен на два пъти от Роджър Федерер (2002, 2003) и Анди Мъри (2014, 2016), а също така от Фелисиано Лопес (2004), Новак Джокович (2007), Хуан Мартин дел Потро (2012), Давид Ферер (2015) и други.


Между 2009-та и 2014-та надпреварата е от категория ATP 250, а от 2015-та година е в категория ATP 500. Действащ шампион е французинът Люка Пуй, който надигра сънародника си Жо-Вилфред Цонга на финала миналата година. Пуй ще защитава трофея си, като в първи кръг играе срещу Филип Колшрайбер. Участие ще вземе и Цонга, който е в половината на Григор Димитров, а в първия мач ирае срещу Сам Куери. 


За първи път титлата отива при представител на домакините 1988-ма година, когато Хорст Скоф успява да победи Томас Мюстер на финала. Това е една от четирите титли в кариерата на Скоф, чието рекордно класиране в ранглистата е №18 през 1990-та година. Мюстер също е австриец, при това все още най-успешният представител на страната си в историята, бивш №1 и шампион от "Ролан Гарос", но така и не успява да спечели титлата във Виена, като има още два изгубени финала и четири полуфинала. 


Домакините чакат 21 години, за да видят отново свой представител с трофея, когато най-после през 2009-та Юрген Мелцер успява да триумфира след победа над Марин Чилич. Бившият №8 в света дори успява да дублира титлата си година по-късно, когато надделява в изцяло австрийски финал над Андреас Хайдер-Маурер. 


Засега голямата звезда на австрийския тенис в наши дни Доминик Тийм не успява да оправдае очакванията на сънародниците си за нов триумф и в осем участия е достигал най-много до четвъртфинал през 2013-та година. Във всички останали случаи Тийм не успява да запише повече от една победа. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини