Григор има добри спомени от Пекин, време е за нови



30-09-2018 09:59 | Николай Драганов

Григор Димитров ще завърне през следващата седмица на корта за първи път след US Open, когато допусна поражение на старта от бившия №3 в света Стан Вавринка.


Това ще се случи на турнира от сериите ATP 500 в Пекин, където Гришо е поставен под №3 в основната схема, а в първи кръг ще се изправи срещу американеца Райън Харисън. Гришо и Харисън са изиграли пет мача на сингъл помежду си, като Димитров води с 4:1 победи. 


При победа Димитров ще има за съперник квалификант, а на четвъртфиналите е възможен сблъсък с някой измежду Кайл Едмънд, Петер Гойовчик, Леонардо Майер или друг квалификант. Димитров е в половината на №2 в схемата Александър Зверев, което означава, че може да се срещне с него на полуфиналите, а водач в горната част на схемата е Хуан Мартин Дел Потро. Там са още играчи като Фабио Фонини, Борна Чорич, Фелисиано Лопес, Карен Хачанов и други.


За Гришо тазгодишното участие в китайската столица ще бъде шесто в кариерата му, като има да защитава 180 точки за достигането си до полуфинал през миналата година. По пътя към него той успя да победи Дамир Джумхур в първи кръг, а във втори се справи с тогавашния №24 и водач на схемата тази година Дел Потро. Това беше едва втора победа за Гришо над аржентинеца, а първата дойде месец по-рано в Синсинати. Преди това двамата се бяха срещали пет пъти, като неизменно Кулата от Тандил стигаше до крайния успех.

 

В Пекин преди 12 месеца последва и хубав успех срещу №13 Роберто Баутиста Агут, преди българинът да бъде спрян от №1 в света Рафаел Надал след загуба в три сета на полуфиналите. 


Един от положителните спомени на Димитров от Пекин обаче е свързан именно с Матадора от Испания. Година по-рано, през 2016-та, Гришо стига до първия си и засега единствен успех над Рафа в своята кариера. Като №20 в света, Димитров влиза в турнира и записва две трисетови победи - над №23 Стийв Джонсън и над №16 Люка Пуй, а на четвъртфиналите го очаква Надал. До онзи момент Рафа има 7 победи от 7 мача с Гришо, но този път е победен категорично с 6:2, 6:4. 


На полуфиналите Димитров побеждава без игра Милош Раонич, който се отказва преди мача и така българинът се класира на финал, където е спрян от тогавашния №2 в света Анди Мъри след 4:6, 6:7(2). 


Българинът има и един четвъртфинал в Пекин - през 2014-та година, когато се справя с двама испанци на старта - първо е победен Фернандо Вердаско, а след това и Пабло Андухар. На четвъртфиналите обаче Гришо се изправя срещу №1 в света в онзи момент Новак Джокович, който го побеждава с 6:2, 6:4, а няколко дни по-късно печели титлата. Ноле е шесткратен шампион в Пекин, но тази година отказа поканата на организаторите и ще си даде повече време за почивка след триумфа на US Open.


Преди това Гришо има още две участия - през 2011 и 2013-та година, като губи в първи кръг съответно от Жо-Вилфред Цонга и Роберто Баутиста Агут.


Общо в китайската столица Димитров има осем победи и пет загуби, като е изиграл един четвъртфинал, един полуфинал и един финал и е спечелил около 566 000 долара от наградните фондове. 


Българинът се нуждае от много силно представяне в следващите седмици, ако иска да запази шансове отново да се класира за заключителния турнир на ATP в Лондон, където е шампион от миналата година и има да защитава 1500 точки. Към момента Димитров е чак на 17-та позиция в годишната ранглиста, която определя кои осем души ще играят в английската столица. От началото на 2018-та година той е спечелил 1700 точки в 16 турнира. Осми към момента е Кевин Андерсън с актив от 3450 точки. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини