Европа триумфира с Лейвър Къп



24-09-2018 09:14 | Николай Драганов

Отборът на Европа спечели за втора поредна година демонстративната надпревара "Лейвър Къп", в която взеха участие някои от най-добрите тенисисти в момента в света, формирали общи отбори.


Европейският тим в състав Роджър Федерер, Александър Зверев, Григор Димитров, Новак Джокович, Давид Гофен, Кайл Едмънд и резервата Жереми Шарди победи с 13:8 точки състава на останалия свят, в който взеха участие Кевин Андерсън, Джон иснър, Диего Шварцман, Джак Сок, Ник Кириос, Франсес Тиафо и Николас Джари за резерва.


Григор Димитров изигра два мача - един на сингъл в първия ден на турнира, спечелен срещу Франсес Тиафо и един на двойки заедно с Давид Гофен, загубен от Джак Сок и Ник Кириос. Регламентът на турнира беше оформен така, че в първия ден победата носеше 1 точка, във втория - 2, и в третия - 3.


Европейците водеха със 7:1 точки в средата на втория ден, но допуснаха да се стигне до 7:5, а на старта на третия решителен дори изостанаха с резултата със 7:8 точки след мача на двойки между Федерер/Зверев и Сок/Иснър, където победата отиде за американците. Последваха обаче две драматични победи на сингъл за Европа, които донесоха титлата. 


След като на старта на неделната вечер Иснър и Сок за първи път дадоха аванс на Света в резултата след драматична победа с 4:6, 7:6(7), 11:9 над Федерер и Зверев, последваха два двубоя, в които отборът на света беше изключително близо до победата, но европейците измъкнаха мачовете.


Първо Джон Иснър загуби от Роджър Федерер след 6:7(5), 7:6(6) 10:7 за швейцареца, а след това и Зверев стигна до обрат срещу Кевин Андерсън - 6:7(3), 7:5, 10:7.


В своя двубоя Иснър дори имаше три мачбола - един в края на втория сет при 5:4 гейма и още два в тайбрека, но Федерер успя да се измъкне като първи спаси подаването си и вкара мача в тайбрек, а там спечели по фамозен начин последни три точки от резултат 5:6 в полза на Иснър. Драма не липсваше и в дългия трети тайбрек сет, все пак спечелен от Федерер с няколко невероятни удара в ключови моменти.


Притиснат до стената в своя двубоя беше и Зверев, който загуби първия сет, но след ценни събети от треньора на европейците Бьорн Борг и Роджър Федерер успя да се изнесе по-навътре в корта, да играе по-атакуващо и агресивно и в крайна сметка да стигне до обрат срещу Андерсън, донесъл победата на Европа без нужда на корта да излизат Новак Джокович и Ник Кириос. 

 

Тази година турнирът се проведе в Чикаго, а третото издание на "Лейвър Къп" ще бъде в края на следващия септември на европейска територия - в Женева. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини