Наказаха съдията, разговарял с Кириос



19-09-2018 09:09 | Николай Драганов

Един от водещите съдии в тениса Мохамед Лаяни получи двуседмично наказание заради разговора си с Ник Кириос по време на двубоя му срещу Пиер-Юг Ербер на US Open. 


Шведският съдия предизвика множество коментари, след като слезе от стола си и размени няколко реплики с австралиеца, който в онзи момент изглеждаше пред отказване. Към онзи момент Кириос изоставаше със сет пасив и пробив във втората част, но след краткия разговор с Лаяни промени поведението си и в крайна сметка спечели мача.


"Искам да ти помогна. Това не си ти, знам го. Гледал съм твои мачове, ти си чудесен тенисист", уловиха микрофоните, че Лаяни казва на Кириос. 


В официално изявление от US Open обявиха, че поведението на Лаяни е отишло "отвъд протокола". Седмица след края на турнира дойде и официално наказание от ATP.


"Действията на Лаяни по време на мача бяха определени като компрометиращи безпристрастността, която се изисква от един съдия", твърдят от ATP. Наказанието означава, че той няма да ръководи мачове по време на предстоящите турнири в Пекин и Шанхай. 


След двубоя Ник Кириос обяви, че не е бил "надъхван" от Лаяни, а съдията просто го попитал дали всичко е наред. Въпреки това играчи, треньори и фенове засипаха с обвинения поведението на 52-годишния рефер.


"Не е работа на съдията да слиза от стола си. Но аз разбирам какво се опитваше да направи. Поведието е такова, каквото е. Като съдия на стола трябва да решиш дали ти харесва или не. Но не слизаш от стола, за да говориш така с играча, по мое мнение", коментира Роджър Федерер.


Изборът на подход към играча от страна на Лаяни и действията му влязоха в остро противоречие с другия най-скандален случай от тазгодишния US Open - разправията между Серина Уилямс и съдията на стола от финала при жените Карлош Рамош, който не показа особен интерес към какъвто и да било диалог, преди да наложи няколко наказания на американката, а след мача редица анализатори и бивши играчи го критикуваха, че е изпуснал двубоя от релси. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини