Супер скандал, сълзи и провал за Серина, Осака ликува с титлата



09-09-2018 00:40 | Николай Драганов

С изключителен скандал, сълзи от ярост и разочарование и огромно недоволство на публиката завърши тазгодишният финал на US Open. 


Любимката на домакините Серина Уилямс, която беше определяна за огромен фаворит за рекордна 24-та титла от Големия шлем, допусна поражение с 2:6, 4:6 от 20-годишната Наоми Осака, която е новият шампион от Откритото първенство на САЩ. 

 

Осака става първият представител на Япония при жените или мъжете, който триумфира с титла от Големия шлем, а Серина ще трябва да почака още, за да изравни рекорда на Маргарет Корт. Това е втори неуспешен опит на финал за нея, след като по-рано през сезона изгуби в битката за титлата и от Ангелик Кербер на Уимбълдън. 


Мачът обаче ще бъде запомнен с огромния скандал, който се завихри между 23-кратната шампионка Уилямс и съдията на стола Карлос Рамос.

 

В началото на втория сет той отсъди предупреждение на Серина заради непозволени от правилника наставления от нейния треньор Патрик Муратоглу, а американката прие изключително тежко това и не спря в целия втори сет да спори със съдията, че не е бил прав. 


Счупване на ракетата от Серина доведе до наказателна точка за Осака в средата на втората част, а малко след това, при следващата пауза, Серина получи и наказание от цял гейм, което тотално опорочи двубоя и доведе до сълзи от страна на Серина, прекъсване, разговор със супервайзърите и допълнителни спорове, емоции и напрежение.

 

Така или иначе решението на съдията на беше отменено, Серина успя да намали резултата, но минути по-късно Осака застана на начален удар за победата в мача и се справи.

 

Независимо от много силното представяне на Осака, която ще пробие в Топ 10 на световната ранглиста под №7, този безпрецедентен финал вероятно с години ще бъде коментиран в контекста на случилото се между Серина и съдията на стола.

 

Странната церемония

 

"Не искам да бъда груба, просто искам да кажа, че играх честно. Знам, че вие сте бесни, както и аз, но нека се опитаме да преминем през това и останем позитивни. Нека поздравим Наоми. Благодаря на моя екип и на всеки един от вас от публиката, вие сте най-великата публика на света и наистина се надявам, че ще мога да продължа и да бъда тук отново", обърна се Серина към трибуните през сълзи в една от най-странните церемонии в историята. 

 

"Много съжалявам, че се случи всичко това. Искам просто да ви благодаря, че гледахте мача", успя да промълви шампионката Осака, която по време на цялата церемония така и не успя да се зарадва истински на своя огромен успех. 


Все пак Наоми Осака успя да благодари на семейството и да покаже малко усмивка, когато беше попитана за прегръдката, получена от майка и след последната точка.

 

"Винаги е било мечта за мен да играя срещу Серина във финала на US Open и съм удовлетворена, че изживях този момент. Благодаря ти, че игра срещу мен", каза Осака, поглеждайки към Серина, която от своя страна все пак преодоля яростта си към съдията и показа голямо уважение към младата си съперничка. 

 

Развитието на двубоя

 

Що се касае до самия двубой от спортно-техническа гледна точка, японката надигра Серина в първата част, в която американката така и не успя да намери първото си подаване и вкара само 38% от него срещу 78% за Осака, което беше решаващо за крайния резултат. 


Серина взе първия гейм в мача, но след това Осака реализира два пробива и спечели общо пет поредни гейма за 5:1. Серина намали за 2:5, но Осака не трепна и затвори частта в своя полза.


В началото на втория сет дойде предизвикалото огромния скандал първо предупреждение, от което Серина така и не успя да се отърси до края на двубоя и след него. Камерите уловиха, че Муратоглу прави знак с ръце Серина да се изтегли по-навътре в корта. 

 

При 1:1 американката спаси точка за нов пробив, като подобри началния си удар, а в следващия гейм след три пропуснати точки за първи пробив на своя сметка в мача, най-накрая все пак взе подаването на Осака.


Последва обаче нов слаб гейм и Осака върна пробива, а при реализирането на точката за пробив Серина удари ракетата си в земята и я счупи. Това доведе до ново предупреждение и този път - до наказателна точка на старта на следващия гейм, който завърши за секунди в полза на Осака. 


В седмият гейм Серина не успя да се отърси от напрежението, а на свой ред японката продължи някак да намира сили да запази самообладание и спокойствие. Това доведе до нов пробив в нейна полза, а на почивката между седмия и осмия гейм Серина е продължила споровете със съдията. 


Още след първото предупреждение Серина категорично отричаше, че е получила непозволени наставления и не спря да повтаря, че съдията трябва да и се извини. Според коментаторите от "Евроспорт", на почивката след седмия гейм тя се е обърнала към него с думите, че "той никога повече няма да свири нейн двубой". От микрофоните се чу обвинение, че съдията е "крадец и лъжец".

 

Това доведе до трето предупреждение, което по правилник е цял гейм на сметката на Осака, което направи резултата 3:5.


Серина успя да намали, но малко по-късно младата Наоми Осака отново демонстрира уникално спокойствие и от втория си мачбол грабна титлата. 

 

След двубоя пък Патрик Муратоглу призна пред "Евроспорт", че е дал наставления на Серина, но тя не ги е видяла, а съдията е преекспонирал случая. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини