Надал срещу Дел Потро е гаранция за зрелище (превю)



07-09-2018 13:19 | Станко Димов

Шампионът от миналата година и световен №1 Рафаел Надал ще се изправи тази вечер срещу Хуан Мартин дел Потро в двубой, който ще определи първия финалист на US Open 2018. Двамата тенис-великани се познават отлично, като до момента са играли 16 пъти, в които испанецът има преднина 11-5 победи (виж Head 2 Head тук).

Любопитен е фактът, че когато Надал и Дел Потро се срещнат на US Open, а това се е случвало два пъти до момента, винаги е на фаза полуфинали и винаги победителят от двубоя печели впоследствие турнира. През 2009-а година Дел Потро прегази Рафа с 6:2, 6:2, 6:2, след което на финала победи и Роджър Федерер и завоюва първата си и единствена до момента титла от Шлема. Миналата година Надал загуби първия сет с 4:6, но след това беше безкомпромисен и след 6:0, 6:3, 6:2 достигна до финала, където победи с лекота Кевин Андерсън.

Още една любопитна подробност – тази вечер Надал и Дел Потро ще изиграят четвърти последователен дуел в турнир от Шлема. След вече споменатия полуфинал в Ню Йорк преди 12 месеца, двамата премериха сили на полуфиналите на „Ролан Гарос“ и четвъртфиналите на Уимбълдън, като победите и в трите случая отидоха на сметката на Матадора.

Като цяло, Рафа и Хуан Мартин редовно произвеждат продукция от най-високо ниво. Такава беше и срещата им от полуфиналите на Олимпийския турнир в Рио де Жанейро преди 2 години, където аржентинецът се наложи след тайбрек във финалния сет. Това е и последната победа на Дел Потро над Надал до момента.

Пътят на двамата до полуфиналите в Ню Йорк беше коренно различен. В предишния кръг Рафа остана на корта близо 5 часа и пречупи в здрава битка Доминик Тийм.

„Изиграл съм много дълги двубои в моята кариера, така че този не беше изключение. На Уимбълдън загубих (на полуфиналите от Джокович) в мач като този, днес успехът отиде на моята сметка“, коментира Надал непосредствено след победата над Тийм.

„Изключително щастлив съм, че съм на полуфиналите в Ню Йорк. Ако трябва да бъда честен, цялостно съм доволен от нивото си след Уимбълдън. Дори и да бях загубил днес щях да се прибера у дома с чувството, че съм дал всичко от себе си“, добави испанецът, който загря за US Open с титла от „Роджърс Къп“ в Торонто.

В първите си 5 двубоя в Ню Йорк Хуан Мартин дел Потро загуби само един сет и определено ще влезне в срещата тази вечер значително по-свеж.

„Вероятно ни предстои още една велика битка, точно като тази на Уимбълдън“, коментира Дел Потро. „Разбира се, че за мен е удоволствие да играя със световния №1 в света, без значение на кой турнир, на каква настилка и при какви условия. Имам възможността да се изправя срещу най-великия в този спорт и чувството е невероятно“.

„Финалният ми резултат в турнира няма значение. Просто се наслаждавам, че отново мога да играя тенис. Наслаждавам се да играя пред публика като тази. Обичам да играя в големи битки с другите момчета. Това ме кара да се чувствам отново жив. След всичките проблеми които имах, сега е време да празнувам всеки такъв мач. Обичам този спорт. Обичам да се състезавам. Изключително горд съм, че отново съм на това ниво“, каза Дел Потро.  

Букмейкърите дават леко предимство на Надал. Коефициентът за успех на испанеца е около 1.7, докато този на Кулата от Тандил – 2.20. Двубоят е тази вечер от 23:00 часа българско време. Вторият полуфинал в Ню Йорк противопоставя Новак Джокович и Кей Нишикори.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини