Джокович легитимира доминацията си - шампион е в Индиън Уелс след победа срещу Надал (видео)



21-03-2011 01:22 | Николай Драгиев

Световният номер 2 Новак Джокович затвърди статута си на най-добър играч през 2011 година. Сърбинът обърна по повече от впечатляващ начин лидера в световната ранглиста Рафаел Надал с 4:6, 6:3, 6:2 във финала на "Мастърс 1000" в Индиън Уелс.

 

Това бе първа победа над Джокович над Надал във финален двубой и общо осма над левичаря. Испанецът допусна обрат едва за 18-и път, когато е повеждал със сет при 296 победи. Новак вече има 20 поредни победи (18 за годината), три титли за 2011 и от понеделник измества Федерер като №2 в ранглистата.

 

Титлата в Индиън Уелс е под №21 в кариерата на Ноле и втора в Калифорния. Той стана едва третият играч в историята, който печели два пъти едновременно срещу Рафаел Надал и Роджър Федерер в един турнир. Другите двама са Николай Давиденко и Давид Налбандян.

 

Първият сет бе равностоен в самото си начало. Надал нанесе първия удар, след като в маратонски гейм проби и поведе с 3:2. Джокович обаче отвърна на предизвикателството и върна пробива след изключително представяне срещу началния удар на Рафа - 3:3. Силите на Ноле стигнаха дотук и той отново бе пречупен от Матадора за крайното 6:4.

 

Чудото все пак се случи. Надал бе печелил 36 от 40 финала, когато печели първи сет, но срещу него имаше наистина един нов Джокович. Сърбинът подобри представянето си във втория сет и проби за 4:2 в своя полза. Надал върна пробива, но веднага последва нов в полза на Джокера. Той вкара в действие своя отличен ретур, а освен това бе улеснен от едва 25% първи сервис за Надал в този сет. Особено драматичен бе решителният гейм, когато Джокович сервираше при 5:3. Шампионът от Australian Open се нуждаеше от осем сетбола, преди да приключи в своя полза.

 

Джокович бе просто перфектен в третия сет. Той загуби едва една точка на свой сервис, а проби на два пъти опонента си. Надал от своя страна изглеждаше безпомощен на корта и необяснимо за своята натура, сякаш се бе предал. Джокович нямаше проблем да завърши мача след 6:2 в своя полза.

 

Рафа и Ноле заминават директно за Колумбия, където ще играят демонстративен двубой. След това те заедно се отправят към Маями, където в следващите 2 седмици ще видим нова порция качествен тенис от най-добрите в света при мъжете и жените.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини