Ноле: Федерер дължи успехите на психиката си



25-08-2018 17:11 | Николай Драганов

Шампионът от Уимбълдън и Синсинати Новак Джокович коментира кариерата на Роджър Федерер и успехите му, като изтъкна кой според него е най-важният фактор за тях. 


Според Ноле швейцарецът дължи голяма част от супер успешната си кариера на начина, по който умее да се справя с напрежението.


"Дишането е най-важната част от онова, което правим. Трябва да знаеш как да се справяш с напрежението и със ситуациите, които са най-стресови. Дори човек като Роджър, който изглежда сякаш нищо не го притеснява, със сигурност трябва да се справя с много емоции в себе си. Той успява да ги контролира в ума си и това, което го прави толкова успешен", коментира Ноле в навечерието на US Open, където заедно с Федерер е сред основните фаворити за титлата.


Двамата се срещнаха преди седмица на финала в Синсинати, а Джокович постигна категорична победа, която му донесе и последния липсващ му "Мастърс" трофей във витрината.


"Всички големи спортисти имат това общо качество - например Майкъл Джордан - да се намират в комфортната зона, когато е най-важно. Това се дължи на разбирането за онова, което си, важността на твоята отдаденост към всеки аспект и всеки детайл, от който се нуждаеш, за да максимизираш потенциала си", добави сърбинът.


Освен психическата издръжливост, Джокович не спести похвалите си за дълголетието на Федерер, който продължава да играе на топниво на 37-годишна възраст.


"Федерер винаги е успявал по страхотен начин да се справя с програмата. Мисля, че по отношение на планирането на програмата, съм научил много от него. Става дума за начина, по който да избираш определени турнири, на които да покажеш най-добрата си форма и да намериш точното време, за да се представиш по най-добрия възможен начин в големите надпревари", добави Джокович.


Двамата големи могат да се срещнат още на четвъртфиналите в Ню Йорк през тази година. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини