Димитров срещу Вавринка за осми път - какво да очакваме



24-08-2018 08:38 | Николай Драганов

Поставеният под №8 в схемата на US Open Григор Димитров нямаше никакъв късмет при жребия за тазгодишното издание на последния за годината турнир от Големия шлем. Още на старта, точно както и на Уимбълдън, Гришо ще трябва да премери сили с шампиона в Ню Йорк от преди две години - Стан Вавринка.


Дуелът им на старта в Откритото първенство на САЩ ще бъде сблъсък №8 между двамата, като до този момент българинът води с 4:3 победи. Стан обаче взе сладка за себе си и много болезнена победа над Гришо само преди два месеца в първи кръг на Уимбълдън след обрат - 1:6, 7:6(3), 7:6(5), 6:4. 


Досегашните двубои


Първият им мач е през вече далечната 2011-та година, когато Вавринка печели в три сета на Australian Open - 7:5, 6:3, 6:3. Това е и единственият друг случай досега, в който двамата се срещат на турнир от Големия шлем. 


През 2013-та година швейцарецът записва нов успех, този път на клей - на "Мастърс" турнира в Мадрид и отново след обрат - 3:6, 6:4, 6:1, като малко по-рано Димитров е победил за първи път и до днес единствен път Новак Джокович. 


Следват добри години за Гришо, който успява да запише четири поредни победи на три различни настилки. През 2014-та на полуфиналите на турнира на трева в Куинс, българинът печели с 6:2, 6:4, а малко след това става шампион в надпреварата. През 2015-та Гришо печели категорично в два сета на клея в Монте Карло - 6:1, 6:2, а малко по-късно нашето момче се налага и на следващия "Мастърс" - този в Мадрид, след 7:6(5), 3:6, 6:3. През 2016-та в Синсинати идва и първата му и засега единствена победа на твърди кортове - 6:4, 6:4.


Моментната форма


След две претърпяни операции в коляното на левия крак през миналата година, Вавринка търси своя най-добър тенис и към момента заема нетипичната за своята класа 101-ва позиция в света. Но само преди две години швейцарецът триумфира с титлата от US Open, побеждавайки в четири сета Новак Джокович на финала. Стан е носител на общо три трофея от Големия шлем, като му липсва само Уимбълдън. 


Вавринка спечели общо пет мача на последните два "Мастърс" турнира - в Торонто и Синсинати, като всички те бяха срещу играчи от Топ 50. Единствените му поражения дойдоха в оспорвани сблъсъци с Рафаел Надал в Канада и с Роджър Федерер в САЩ. Вавринка може да се похвали с победи над Ник Кириос, Диего Шварцман и Кей Нишикори, както и два успеха над намиращия се в добра форма унгарец Мартон Фучович. И при двете му поражения - от Надал и Федерер - швейцарецът игра тайбреци - един срещу Рафа и два срещу Роджър. 


Димитров от своя страна записа три победи - над Фернандо Вердаско и Франсис Тиафо в Торонто и над Миша Зверев в Синсинати, където не успя да защити титлата си. В Канада българинът беше спрян от финалиста от Уимбълдън Кевин Андерсън, а в Синсинати - от шампиона от Уимбълдън Новак Джокович. Българинът стартира и двата турнира от втори кръг, така че е изиграл обективно два мача срещу потенциално по-леки съперници от Вавринка, а от представянето си в Синсинати все пак може да бъде доволен, като се има предвид силния мач срещу бъдещия шампион Джокович.

 

Общо през сезона Вавринка е изиграл 24 двубоя, като е спечелил 11 и е загубил 13. Най-доброто му представяне що се отнася до прогрес в схемата беше в София, където игра полуфинал, загубен от бъдещия шампион Мирза Башич. Това е едно от многото разочарования за него през сезона, който започна със загуба от №97 в света Тенис Сандгрен във втори кръг на Australian Open и продължи със загуби от играчи като Талон Грикспур (№259) в първи кръг в Ротердам, №193 Иля Ивашка във втори кръг в Марсилия, №48 Стийв Джонсън на старта в Рим, №60 Фучович у дома в Женева в трети кръг, №67 Гилермо Гарсия Лопес в първи кръг на "Ролан Гарос", Сам Куери и Анди Мъри съответно в Куинс и Ийстборн, №133 Томас Фабиано във втори кръг на Уимбълдън и №234 Доналд Йънг на старта във Вашингтон. 

 

За Гришо мачът ще бъде №38 през сезона, като е записал 22 победи и 15 загуби и подобно на Вавринка не е спечелил нито една титла. Най-добрите представяния за Димитров дойдоха на твърди кортове - той игра полуфинал в Бризбън, четвъртфинал на Australian Open и финал в Ротердам, а в сезона на клей може да похвали с полуфинал в Монте Карло и четвъртфинал в Барселона. 

 

През миналата година Вавринка пропусна US Open и не защитава титлата си, а Григор Дмимитров загуби във втори кръг от Андрей Рубльов. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини