Перфектната четворка



19-03-2011 08:29 | Николай Драгиев

Изключителни. Само по този начин могат да бъдат определени полуфиналите на тазгодишния "Мастърс 1000" в Индиън Уелс. Феновете на тениса надали и мечтаеха в спор за финал да влязат Роджър Федерер срещу Новак Джокович от едната страна на схемата, а от другата Хуан Мартин дел Потро и Рафаел Надал.

 

Да, същите тези четирима състезатели са спечелили последните 24 титли от "Големия Шлем". Надал, Джокович и Федерер също така притежават титлите от последните 6 от 7 издания в Индиън Уелс. Те категорично заемат първите три места в ранглистата в последните няколко години. А Хуан Мартин дел Потро освен шампион от US OPen 2009 е и единственият, който успя да наруши тази хегемония и само травма му попречи да разбие този триумвират.

 

Последен мястото си в голямата четворка оформи Роджър Федерер. Направи го със стил. 6:3, 6:4 срещу партньора си на двойки Станислас Вавринка за 64 минути игра. "Между нас няма тайни, познаваме се отлично. Не ми е приятно, че трябваше да играя с него, но сторих това, което се искаше от мен," заключи Федерер.

 

Какво отчитат букмейкърите преди тези сблъсъци? Рафаел Надал е с категорично предимство срещу Дел Потро. Но и нещо ново - Новак Джокович за първи път от над 20 мача помежду им, излиза в ролята на фаворит срещу бившия номер 1 и носител на 16 титли от "Големия Шлем" Федерер.

 

ФЕДЕРЕР - ДЖОКОВИЧ

 

Това определено е двубоят, който на пръв поглед носи повече заряд и емоция. Освен всичко се очертава и битка за второто място в световната ранглиста, което ще отиде при победителя. На всичкото отгоре Джокович победи на два пъти Федерер през сезона, акумулирайки преднина от 5:0 сета.

 

В историята на двубоите между Джокович и Федерер обаче, сърбинът има сериозно изоставане. Фед води с 13:8 към днешна дата, при това без да са играли на трева, където швейцарецът е безспорният номер 1 в последните години.

 

Преди финала Джокович определи последните три месеца като най-добрия период в неговата кариера. "Показвам тениса на моя живот. Последните три месеца са по-хубави и от най-смелите ми мечти. Искам да задържа това ниво и да бъда постоянен," пожела си Ноле, който няма загуба от ноември. Тогава той отстъпи на Федерер в Лондон, но след това записа 18 поредни победи.

 

Федерер също е доволен от началото на годината. "Правя добър старт на годината," сподели Роджър, който има 18 победи и 2 загуби през 2011. "в последните шест месеца се представям много силно. Най-важното е, че съм здрав и супер мотивиран. Хубаво е отново да съм на полуфинал."

 

Любопитен факт около Федерер е, че той вече има 761 победи в кариерата си и отстъпва на Пийт Сампрас, който има 762. Американецът заема седмо място във вечната класация и Федерер съвсем скоро ще го изпревари.

 

НАДАЛ - ДЕЛ ПОТРО

 

Съперничеството на Рафаел Надал и Хуан Мартин дел Потро също е интересно и за в бъдеще вероятно ще предложи още много интригуващи битки. Сухата статистика показва преднина от 4:3 за Надал, но аржентинецът е в серия от три поредни успеха.

 

Въпреки че достигна четири поредни полуфинала на турнири в САЩ, Дел Потро признава, че го чака "дълъг път" преди отново да може да мери сили с първите 10 в ранглистата. В началото на годината той си даде шест месеца, за да си възвърне предишното ниво. "Все още има разлика между мен и играчите от топ 10. Не спирам да работя върху играта си и особено върху форхенда и сервиса ми. Преди всичко ми трябва игрова практика, за да постигна целите, които съм си поставил," коментира Дел Потро, който ще се завърне в близост до топ 50.

 

От своя страна Рафаел Надал ще се бори за първа титла през годината и общо трета в Индиън Уелс, където вече вдигна трофея през 2007 и 2009. От март до септември Надал има доста трудната задача да защити над 10 000 точки в своя актив. Голяма част от тях в сезона на клей и в турнирите от "Големия Шлем".

 

Програма на срещите:

 

Рафаел Надал - Хуан Мартин дел Потро - 20,00 часа българско време.

Роджър Федерер - Новак Джокович - веднага след първия полуфинал.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини