Треньорът на Джокович шокиран от триумфа на Уимбълдън



16-07-2018 16:00 | Станко Димов

Треньорът на Новак Джокович – Мариян Вайда, определи спечелената титла на Уимбълдън като „най-голямата изненада“ в съвместната работа на словака и сърбина. В неделя Джокера се наложи с 6:2, 6:2, 7:6 над Кевин Андерсън и завоюва 13-ия си трофей в Големия шлем.

Вайда се завърна в треньорския екип на Джокович тази пролет, като първоначално трябваше да помага на сърбина в сезона на клей. Впоследствие обаче двамата решиха да продължат да работят заедно и в сезона на трева.

„Когато Джокович ми се обади с молбата да се завърна в лагера му му казах, че първото, върху което трябва да работим е психиката. Той трябваше отново да си повярва и да си върне увереността. Ноле се съгласи напълно с мен“, коментира Вайда.

„Той премина през тежки моменти, които го караха да се съмнява в себе си. Аз си мислех, че ще ни отнеме повече време да се справим с този проблем - три, четири, пет месеца, или дори за US Open.

След неговото ужасно интервю в Париж, в което каза, че може да не играе на трева тази година, той успя да се съвземе на турнира в Куинс Клъб, където беше солиден от първия мач. По време на полуфиналния двубой (на Уимбълдън) не вярвах, че той може да победи Надал, защото Рафа беше в много по-добро състояние на духа след триумфа на „Ролан Гарос“. Но нещо невероятно се случи в петия сет. Не очаквах, че Джокович ще спечели Уимбълдън. Това е най-голямата изненада от всичките години, които съм бил с него“, категоричен е Вайда.

53-годишният словак разкри и каква „магия“ е използвал, за да върне Джокович на победния път. „Той не беше играл половин година, а това е дълъг период. Когато се завърнеш след такава пауза е нормално да не си в оптимално състояние. Играта му не беше на познатото ниво и затова ни трябваха тренировки, тренировки и пак тренировки. Както и няколко счупени ракети. Успях да го накарам да тренира като едно време, да бъде спокоен, позитивен и отново да си повярва“.

Вайда веднъж направи крачка назад през 2014-а, когато Джокович добави Борис Бекер към своя екип, а новината шокира мнозина експерти.

„Аз бях щастлив, защото почти не виждах семейството си преди това, а така можех да се видя с децата си и да прекарам повече време с тях. Бях щастлив и се наслаждавах на тези моменти“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини