Джокович и Андерсън в битка за славата и трофея на Уимбълдън



15-07-2018 10:15 | Николай Драганов

Новак Джокович и Кевин Андерсън ще премерят сили в тазгодишния финал на Уимбълдън след епични полуфинални сблъсъци и солидно представяне по време на целия турнир. Началният час на битката за титлата в най-стария тенис турнир е 16:00 часа българско време на Централния корт в "Ол Инглънд Клъб".


Това е 132-рото издание на Уимбълдън и 51-во в Откритата ера, като първата надпревара е през 1877-ма година. В битка за трофея се изправят носителят на общо 12 титли от Големия шлем Новак Джокович и Кевин Андерсън, който може да се похвали с един финал - през миналата година на US Open. Три от титлите на Ноле са именно на Уимбълдън.


Двамата са се изправяли един срещу друг шест пъти, като сърбинът води с 5:1 победи. Два от тези двубоя са на трева, като и в двата случая арената отново е Уимбълдън, а победител - Джокович. Любопитна подробност е, че последният им изобщо сблъсък е именно на Уимбълдън през 2015-та година, когато Ноле печели драматично в пет сета, след като стига до знаменит обрат от 0:2. Мачовете им на Уимбълдън пък са в годините, в които след това сърбинът триумфира с титлата - 2011 и 2015, което очевидно ще се случи отново при победа. 


Ако успее да спечели трофея за четвърти път, Джокович ще се изкачи до №10 в света, а в противен случай ще остане 11-ти. Каквото и да е развитието на мача, Кевин Андерсън със сигурност ще изпревари Григор Димитров в новото издание на ранглистата - при победа той ще е 4-ти, а при загуба - №5 в света. 

 

Андерсън е поставен под №8 в схемата, а Джокович - №12, като това е втория случай в историята, в който играчи атакуват трофея от тези две позиции. През 1992-ра година доскорошният треньор на Джокович - Андре Агаси - като №12 в схемата побеждава 8-мия поставен Горан Иванишевич. Финалът тази година е третият в историята, който няма да включва представител на Топ 4. 

 

 

Погледнато в по-голяма перспектива, това е трета поредна година, в която представител на т.нар. неформална Голяма четворка - Федерер, Надал, Мъри и Джокович - ще се изправи на финала срещу претендент. През 2016-та Мъри победи Милош Раонич, а през миналата година Федерер подчини Марин Чилич. 


Ако все пак успее да стигне до победата, Андерсън ще стане първият играч от Новак Джокович насам, който през 2011-та година печели титлата при дебютното си участие на финал. И ако южноафриканецът може да се похвали само с още един загубен финал, то Ноле е участвал в общо 21 такива. Андерсън би станал и първият представител на ЮАР с титла от Уимбълдън и общо вторият южноафриканец с титла от Големия шлем. 


Това е първият случай в Откритата ера, в който трофеят от Уимбълдън ще бъде оспорван от двама играчи на възраст 30 или повече години. Андерсън е 32 години и 58 дни, а Ноле - на 31 години и 54 дни. Само пет други играчи са достигали финал след навършване на 30-тата си годишнина - Род Лейвър, Кен Розуел, Артър Аш, Джими Конърс и Роджър Федерер. Що се касае до всички турнири от Шлема, това ще бъде осми подобен случай. 

 


Джокович е играчът, спечелил най-много мачове на трева през този сезон след Роджър Федерер - 10 победи и 11 загуба срещу 12 победи и 2 загуби за швейцареца, но при успех ще наследи именно Федерер като актуален носител на трофея. Маестрото беше сензационно отстранен на четвъртфиналите именно от Андерсън, при това след като водеше с 2:0 сета. 


На полуфинала южноафриканецът изигра паметен двубой с Джон Иснър, продължил 6 часа и 36 минути - вторият най-дълъг мач в историята изобщо. В не по-малко епичен петсетов сблъсък, продължил два дни и общо 5 часа и 15 минути, Джокович се наложи над Надал.


По пътя към финала Андерсън победи още Норбер Гомбош, Андреас Сепи, Филип Колшрайбер, Гаел Монфис и Федерер, а Джокович се наложи над Тенис Сандгрен, Орасио Себайос, Кайл Едмънд, Карен Хачанов и Кей Нишикори. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини