Димитров: В шок съм, да остана позитивен в момента е най-трудната задача



03-07-2018 09:28 | Николай Драганов

Григор Димитров допусна разочароващо поражение още в първи кръг на Уимбълдън, след като жребият му се оказа изключително лош късмет и го противопостави срещу Стан Вавринка на старта. Димитров взе категорично първия сет, но след това загуби два тайбрека, а в четвъртата част не успя да остане в мача, сервирайки при 4:5 за противника.


"Направих каквото можах, за да се поставя в добра позиция за спечелване на мача, но просто не успях да го направя. Работих здраво през цялата седмица. Просто е жалко. Играх отлично през първия сет, чувствах се добре и във втория. Загубих важните точки, а Стан игра добре. Той просто беше по-добрият играч днес, реализира големи удари във важните моменти и това направи разликата. Резултатът говори сам за себе си", каза във видимо лошо настроение Григор след поражението си.


Запитан дали трябва да промени нещо генерално, Димитров отвърна негативно. "Няма какво толкова генерално да бъде променяно. Трябва да продължа да работя, но разбира се и да разбера защо играя така в момента и защо когато се поставя в такава позиция както след първата част, не успявам да се възползвам. Буквално изпуснах през пръстите си твърде много възможности за пробив в течение на мача", добави той.


"В момента съм изключително разочарован, много ми е трудно да давам отговори. Ще ми трябва време да помисля и да видя каква да бъде следващата седмица", продължи той, след което подчерта: "Няма нужда от паника. Така или иначе аз не съм такъв тип човек. Ще се опитам да опитам да остана позитивен, макар това да е едно от най-трудните неща, особено когато губиш в първи кръг. Но ще трябва да го направя, но е много трудно".


"Много е трудно, когато достигнеш определено ниво и искаш да направиш още една стъпка напред, но последните няколко крачки са най-трудни. Ставаш №3 и си казваш - "уау, мога да бъда №1", но това са много трудни стъпки", добави той, а на въпроса дали е възможно в тялото му да има натрупана физическа умора след втората половина на миналия сезон, Григор отвърна, че може би има и такъв момент, но не го посочи като основен. 


"Не искам да търся никакви оправдания в момента. Определено не съм щастлив, че отпаднах в първи кръг. Дори не си спомням кога се е случвало за последно. В шок съм, но... трябва да го приема. В момента не знам какво ще правя. Трябва да си взема време далеч от корта, наистина да оставя ракетата за известно време", коментира той.


"В същото време е добре, че е средата на годината, добър момент за почивка. Както казах, най-трудната задача е да остана позитивен. Няма да е лесно да гледам мачовете по телевизията. Но ако беше лесно, това нямаше да е тенис", подчерта Гришо.

 

Запитан дали този труден момент е различен, тъй като му е трудно да види точната причина за проблемите, Димитров отвърна:  "Сигурен съм, че екипът ми ще ми каже нещо, което вероятно пропускам. Затова са около мен, за да ми казват истината в очите. Но вярвам, че и досега щяха да са ми казали. Може би в главата ми очаквания ми към самия себе си станаха твърде високи, може би не мога да се справя с това напрежение в момента. Но това винаги е било така, никога не съм се влияял от онова, което казват хората. Най-голямото напрежение винаги е идвало от самия мен, защото знам през какво съм минал и какви усилия съм положил".

 

"Очевидно тревата свърши, тъжно е. Дори в най-лудите си представи не съм мислел, че ще отпадна в първи кръг. Но това е", с тъга призна той. "Няма някаква сигурна формула - ще направя това или онова. Както казах, в момента ми е трудно да мисля. Шокиран съм, разочарован, вбесен - всичко, което можете да си представите. Но трябва да се успокоя, да помисля рационално и да видя каква ще бъде следващата стъпка", повтори Гришо. 


Все пак Димитров призна, че противникът му е днес е невероятен играч, който освен това му е приятел и му желае най-доброто. "Въпреки това за мен просто е много трудно да приема тази загуба, особено на този турнир, където съм имал много добри моменти. Но за да спечелиш трофея, трябва да спечелиш седем мача, който и да е срещу теб".


В последната част на пресконференцията Гришо получи въпроси и на български от родните журналисти, като първият от тях беше как се чувства здравословно. "Чувствам се нормално. Нямам проблеми с рамото, мач като мач. Тъпо ми е, не мога да го крия. Нямам думи да опиша как се чувствам, не исках да губя в първи кръг, макар и от елитен играч. Трябва да минавам през тези мачове така или иначе", отговори Гришо.


На въпрос колко време смята да почива и дали смята да променя нещо друго, Димитров отговори: "Не, не смятам да променям нищо в момента, няма смисъл да променям нещата. Като цяло работя добре, просто има такъв период в момента, в който не се усещам добре, не играя по начина, по който знам че мога. Изпускам важни моменти по време на мача. Не искам да мисля за паника - окей, загубих, но трябва да продължа напред. Не мога да продължа да мисля по този начин. Никога не съм бил спонтанен, да правя драстични смени. Трябват ми няколко дни да се успокоя, да поговоря с отбора и да видим каква е следващата стъпка", завърши той.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини