Шарли Ебдо вбеси румънците с карикатура за Халеп



Шарли Ебдо вбеси румънците с карикатура за Халеп
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
16-06-2018 10:15 | Николай Драганов

Скандалното френско сатирично издание "Шарли Ебдо", което през 2015-та година стана жертва на кървав атентат, се забърка в нов скандал, този път касаещ света на тениса.


Карикатуристите на вестника вбесиха цяла Румъния, след като представиха шампионката от "Ролан Гарос" и световна №1 при жените Симона Халеп като циганка, събирач на скрап, която държи трофея от Париж и вика: "Старо желязо, старо желязо".  

 

След дълго очакване и три загубени финала, преди седмица Халеп най-после триумфира с мечтаната първа титла от Големия шлем в Париж.

 

Румънката се превърна в истински герой за своите сънародници, 20 000 от които я приветстваха на националния стадион в Букурещ при завръщането и с трофея. 


Подобна шега с румънците очевидно нямаше как да се хареса на феновете на Симона и сънародниците и по принцип, които заляха социалните мрежи с неодобрение.


Един от хората нарича "Шарли Ебдо" расисти и признава, че като румънец подобна рисунка го натъжава истински. 

 

Друг пък се обръща директно към френския президент Еманюел Макрон. "Такава ли е страната, която управлявате? Настоявам за публично извинение", пише той.

Трети са съвсем директни и не крият възмущението си, като припомнят, че румънците са били съпричастни с трагедията от 2015-та година в редакцията на изданието. "Ма****а ви, Шарли Ебдо. Вие глупави француци, които обрисувате така нашата шампионка от Големия шлем! Ние румънците бяхме с вас, когато се случи атаката, а вие се подигравате с нашата национална гордост. Тогава, м*****а ви, бяхте хубава нация с добри дрехи и парфюми", ядосва се потребителят.

Крайните коментари не липсват, като според друг друг румънец с това си действие "Шарли Ебдо" са доказали, че "заслужават онова, което се е случило, защото са ужасни хора". "Да представите Симона Халеп и автоматично всички румънци като цигани показва колко колко необразовани и пълни с омраза отрепки сте", добавя той и завършва с хаштага "Аз НЕ съм Шарли".

Друг румънец използва популярното след атаката послание "Аз съм Шарли" (Je Suis Charlie) и го приспособява към случая с Je Suis Simona в подкрепа на шампионката. Към него той добавя и своя рисунка, на която тенисистката отвръща със среден пръст.

Все пак един от потребителите показва и чувство за хумор, като отбелязва, че рисунката на "Шарли Ебдо" всъщност прилича не на Симона Халеп, а на съпругата на френския президент Бриджит.

Потърсена за коментар самата Симона Халеп заявява, цитиране от "Асошиейтед прес", че не е в позиция да коментира. Френският посланик в Румъния пък "защитава свободата на изразяване и свободната преса" и добавя, че карикатурата "по никакъв начин не представя позицията на френското общество като цяло".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини