Надал: Аз съм обикновен човек, който постига необикновени неща



13-06-2018 09:30 | Николай Драганов

Рафаел Надал регистрира поредния си брилятен сезон на клей, като успя да спечели титлите в Монте Карло, Барселона, Рим и "Ролан Гарос". Той стана единственият играч, печелил три турнира по 11 пъти, в това число и Откритото първенство на Франция, като подобри собствения си рекорд от 10 отличия в съответните надпревари. Какво означават тези постижения, испанецът коментира в интервю за официалния сайт на ATP.


Какво носиш с теб от първия си триумф на "Ролан Гарос"?

Знаех колко важно е да спечеля турнира в онази 2005-та година, но нямаше никакъв начин да прогнозирам какво се случва и какъв ефект ще има върху настоящето. Мога да ви кажа как мога да сравня играта си с тази преди 13 години. Нивото на енергията ми може би е по-ниско днес, но имам много повече опит, натрупан през годините. Малко по-възрастен съм, но много по-мъдър.


Какво си мислиш, когато чуеш хората да говорят, че си истински звяр на клей - че си мит, легенда и герой, след като си спечели трофея за 11-ти път?

Моят отговор е, че аз съм един обикновен човек, който постига необикновени неща. Това е реалността. Не позволявам на суперлативите да се завъртят в главата ми, защото нямам време за това. Не искам да звуча, сякаш съм нещо специално, но да - уникално е да спечеля един и същ турнир от Шлема 11 пъти.


Всичко, което правя, е ежедневен процес. Да, уверен съм. Спечелил съм 86 мача от 88 изиграни в Париж. Може би в 75 от тях съм стъпвал на корта с мисълта, че мога да спечеля, но че мога и да загубя. Това е ключът към успеха. Какво мисля за всичко това? Благодарен съм. В края на краищата има хора, които работят толкова много, колкото и аз, може би дори повече.


Как се справяш с напрежението, когато се появяваш в Париж, знаейки, че си големият фаворит за крайна победа?

Само защото това, което заглавията казват не означава, че аз вярвам в това. Придържам се към собствените си мисли. Отивам на "Ролан Гарос" максимално подготвен и когато стъпя на корта, целта ми е да бъда максимално добър. В днешно време също така се обръщам към своя опит.


Изненадан ли си, че ти и Роджър Федерер спечелихте последните шест турнира от Големия шлем?

Да. Имаше две години, без да спечеля турнир от Шлема. Той имаше същия период, но два пъти по-дълъг. И двамата сме в надпреднала възраст в този спорт и да спечелим шест от последните шест големи турнира е наистина невероятно.


Казваш, че има живот и отвъд тениса. Твоите колеги в Голямата четворка  - Федерер, Джокович и Мъри вече са женени и имат деца... Имаш ли чувството, че си по-обвързан с тениса, отколкото тях?

Не. Случаят не е такъв. Това е просто различен живот. Аз се приспособявам към нещата в движение и макар да е вярно, че съм посветил живота си на тениса, също така това е нещо, което ме прави щастлив. Не мога да кажа дали един ден ще започна да създавам семейство. Мислех си, че на тази възраст вече ще съм се отказал. Преди мислех така: ще имам уреден живот със стабилно семейство. Но годините вървяха и кариерата ми ме поведе по друг път.


Имал си интезивни съперничества с Федерер и Джокович. Напоследък се сблъска на няколко пъти с Александър Зверев и Доминик Тийм. Считаш ли ги за новите си съперници?

Трудно е да се нарече така, тъй като те са много по-млади и са в различен етап от кариерите си от този, на който съм аз. Това са различен тип срещи. Не съм израснал с Тийм или Зверев; не сме оформяли кариерата си по едно и също време. Просто се получава така, че пътищата ни се пресичат на различни етапи.


Поради тази причина смятам, че онова, което имам с тях, не е съперничество. Големите съперничества се случват органично; не можем просто така самоцелно да наречем нещо съперничество. Имам такива, които се развиваха през годините. Борих се, страдах и продължих през тях. 


Заобиколен си от силен, добре простроен отбор от хора. Дали това ти носи допълнително чувство за отгговорност?

Моето единствено чувство за отговорност е да се представя по възможно най-добрия начин. Трябва да тренирам колкото е възможно по-здраво и да бъда максимално позитивен. Това са моите отговорности.


От известно време вече имам един и същ отбор, като изключим бизнес агента Карлос Коста, който дойде преди година. Много съм щастлив, че имам тази основа около себе си. Да имам Тони (Надал) около себе си на "Ролан Гарос" беше специално, така че това също беше промяна. Идването му в Париж беше важното, защото първо той е част от семейството ми и второ ме познава повече от всеки друг. Истината е, че без семейството ми, без отбора и приятелите, ако ги нямаше в трудните моменти, може би вече щях да съм се отказал. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини