Симона, Симона! Халеп изстрада първата си титла от Големия шлем



09-06-2018 18:03 | Николай Драганов

Световната №1 Симона Халеп триумфира с първата си титла от Големия шлем след обрат и победа с 3:6, 6:4, 6:1 над Слоун Стивънс на финала на тазгодишния "Ролан Гарос". 


В драматичен двубой срещу шампионката от US Open 2017, Халеп най-после сложи край на негативната си серия и успя да вдигне най-големия си трофей от четвъртия опит. 


Преди днешния финал румънката беше изгубила два пъти битката за титлата в Париж, а по-рано през сезона отстъпи и на финала на Australian Open. 


Халеп беше близо до ново разочарование, но благодарение и на подкрепата на публиката във френската столица, която не спря да скандира името ѝ, събра сили и осъществи обрат срещу отличното представящата се №10 в света Стивънс след малко повече от два часа игра.

 

"Благодаря на всички, беше невероятно, благодаря ви за подкрепата! В последния гейм чувствах, че не мога да дишам повече. Не исках да повторя случилото се миналата година. Не мога да повярвам, мечтая за това, откакто играя тенис. Щастлива съм, че стана точно тук, в Париж, това е специален град за мен", каза Халеп секунди след победата си. 


Румънката записа шеста победа от осем мача срещу Слоун Стивънс и трета от три мача на клей. По пътя към първия си трофей от Шлема Халеп се наложи над Алисън Риске, Тейлър Таусенд, Андреа Петкович, Елизе Мертенс, Анжелик Кербер и Гарбине Мугуруса, като изгуби общо три сета.


Американката влезе по-спокойна в двубоя, печелеше с по-голяма лекота подаванията си в началото на двубоя, а един пробив в четвъртия гейм се оказа достатъчен за нея да поведе с 1:0 след 6:3, като успя да спаси единствената точка за пробив пред Халеп в последния девети гейм.


Няколко обрата белязаха втората част. Тя започна с нов пробив в полза на Стивънс, която се възползва от четвъртата точка за пробив в първото подаване на Халеп. Притисната до стената, румънката даде всичко от себе си и успя не само да върне и пробива и да изравни, но и да поведе с 4:2 след нов пробив. 


Сериията и обаче бе спряна още в следващия гейм с втори пробив и за Стивънс, а малко по-късно резултатът беше изравнен. Халеп взе оспорван гейм за 5:4, а малко след това се добра до точка за пробив с цената сетбол и след аут на американката, резултатът в сетовете беше изравнен - 6:4 и 1:1. 


В решителната трета част Халеп показа най-доброто от себе си - невероятна концентрация, дух и концетрация, които пречупиха Стивънс. Румънката поведе с 2:0, затвърди, след което последва много оспорван четвърти гейм с невероятни отигравания и от двете страни на мрежата. Може би най-забележителното от тях беше спечелено от Халеп, което означаваше втори решителен пробив, напълно дсотатъчен за крайния успех в мача - 6:1 и 2:1 сета. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини