Какво показа Григор Димитров в сезона на червени кортове



02-06-2018 14:59 | "Дневник"

Григор Димитров изпрати един обещаващо започнал, но по традиция разочароващо завършил сезон на червени кортове. След като стартира битките на най-бавната и тежка настилка с полуфинал в Монте Карло и четвъртфинал в Барселона, българският тенисист беше устремен към най-доброто си представяне на клей. Последваха обаче ранни отпадания в Мадрид и Рим, за да се стигне до логичния край на "Ролан Гарос".

Шампионът от финалите на АТП се оказа неспособен да се противопостави на колебливо представящия се през 2018 г. Фернандо Вердаско. Опитният испанец загуби пет от последните си седем мача преди "Ролан Гарос". Това не му попречи да постигне убедителен успех срещу Димитров, който се срина след пропуснатите шансове да спечели първия сет.

"Целият мач беше малко странен. Знаех, че във всеки гейм мога да играя добре. Стигахме до 30:30 или равенство, но просто някак си не успях да използвам тези възможности. Той игра добре, но игра добре, защото му позволих. Отново направих доста непредизвикани грешки, отново не сервирах добре. Въобще цялата игра не се получи", коментира Димитров след двубоя.

За девети път при деветото си участие в "Ролан Гарос" той отпадна още в първата седмица. С достигането до третия кръг българинът изравни най-доброто си представяне в Париж, но това със сигурност се разминава драстично с целите и очакванията му.

Димитров изглеждаше крайно разочарован на пресконференцията след мача. Той сподели, че иска да се откъсне за малко от тениса, за да може да направи анализ на ситуацията и да открие защо играта му не се получава. Световният №5 заяви, че със сигурност пропуска нещо в работата си, но в момента не може да го открие.

"Направо не знам. Не ми се мисли. Доста съм разочарован. Какво мога да кажа... Особено преди турнира - добре играех, добре тренирах, всичко беше нормално. Не знам какво мога да кажа, освен че опитвам. Наистина опитвам. Не е лесно да се поддържа това ниво, особено на клей. Жалко е, защото физически се чувствах добре, но не успях да се събера във важните моменти. Не знам дали е проява на умора или недостатъчна концентрация. Със сигурност има нещо, което пропускам, но аз самият не мога да го видя в момента", допълни той.

Самочувствието от спечелването на финалите на АТП в Лондон, доброто представяне в първите два турнира на клей и високата позиция в ранглистата дадоха увереност на Димитров, че най-накрая ще запише силно участие в Париж. Жребият също предразполагаше към това. Формата му през последните два месеца обаче ясно показваше, че това едва ли ще се случи.



Проблемите на клей

Въпреки че е израснал на червени кортове, това си остава най-неудобната настилка за Димитров. Най-вероятно така ще бъде през цялата му състезателна кариера, независимо от изключителния му атлетизъм, който сам по себе си е предпоставка за добри изяви на клей. Стилът на игра на българския тенисист трудно може да му донесе големи успехи на червено, просто защото тази настилка ограничава неговите силни оръжия, а слабостите му по-лесно могат да бъдат експлоатирани от неговите съперници.

Заради физически си качества Димитров разполага със страхотна защита, която неведнъж демонстрира и в Париж. Проблемите му идват тогава, когато има предимство в разиграванията. Червените кортове често изискват доста допълнителни удари, за да бъде спечелена дадена точка. А в опитите си да бъде агресивен, когато има инициативата, българинът допуска твърде много непредизвикани грешки.

Според статистиката на АТП Димитров заема едва 73-а позиция в т.нар. игра под напрежение на червени кортове през 2017 г. Той имаше 39.7% реализирани и 64.1% спасени точки за пробив, 50% успеваемост в тайбрековете и нито един спечелен решаващ трети или пет сет на клей през миналата година. Това е доста близо до средните му показатели на червено за цялата кариера - 40.3% реализирани и 60.4% спасени точки за пробив, 58.3% успеваемост в тайбрековете и 56.3% в решаващите сетове.

За сравнение през миналата година българският тенисист е 11-и в играта под напрежение на твърди кортове, като е спечелил 65.2% от тайбрековете си и 63.2% от решаващите сетове при 70.6% отразени точки за пробив. На трева той излезе победител в 66.7% от финалните си сетове през 2017 г. и спаси 71.7% от шансовете за пробив, които се откриваха пред съперниците му.

В тазгодишния "Ролан Гарос" Димитров показа доста колебания. В трите си мача той реализира 13 от 32-те си точки за пробив, въпреки че по-бавните кортове намаляват предимството на сервиращия. Още повече, че срещу него бяха тенисисти, които са далеч от водещите по отношения на началния удар. В същото време българинът допусна 11 пробива при 20-те възможности за пробив, които имаха опонентите му.

Шампионът от финалите на АТП направи цели 19 двойни и общо 121 непредизвикани грешки в двубоите с Мохамед Сафват, Джаред Доналдсън и Вердаско. Срещу последните двама непредизвиканите пропуски бяха съответно 49 (за пет сета) и 44 (за три сета).

В допълнение Димитров продължава да е твърде предвидим, когато първите му сервиси не влизат. През тази година на червени кортове той пласира над 60% от вторите си сервиси от "дюс" полето към бекхенда на съперниците, а от "адвантидж" полето - над 50%.



Като цяло в играта на Димитров липсва разнообразие. Той разчита твърдо на най-силните си оръжия и не рискува с промяна на игровия план, дори когато нещата не се получават. В един от най-интригуващите двубои от началото на турнира Дамир Джумхур загуби тежко първия сет срещу Александър Зверев. След това босненецът промени играта си и въпреки по-скромния си ръст (175 см) започна често да излиза на мрежата и да бъде по-разнообразен. Това му донесе успех и той едва не елиминира един от големите фаворити за титлата, след като първо сервираше за мача в четвъртия сет, а след това имаше мачбол в петия.

Димитров често пропуска точните моменти да излезе напред, въпреки че има отлично чувство на мрежата. Когато не е уверен в ударите си от основната линия, той предпочита да залага на къси топки, а те определено не са сред силните му страни. Бекхендът на българина ще продължи да му създава големи трудности и да бъде мишена №1 за съперниците му. Затова той и екипът му трябва да намерят ефективно решение на този проблем.

Време за отдих и равносметка

Умората също беше безспорен фактор в представянето на Димитров. Въпреки страхотната си физическа подготовка, българинът не изглеждаше способен да изкара няколко поредни маратонски битки на червените кортове в Париж. А това е нещо, през което тенисисти (освен ако не се казват Рафаел Надал) задължително трябва да преминат, за да стигнат напред в "Ролан Гарос".

Димитров на практика не е почивал от началото на 2017 г. Спечелването на финалите на АТП удължи сезона му и не му даде почти никакво време за отдих преди старта на настоящия. Затова не само той, а и повечето от силно представили се в края на миналата година тенисисти играя непостоянно от началото на 2018 г.

"В момента е важно за малко да се отдръпна от играта. Дали ще е за 4-5 дни, просто трябва да се успокоя малко, да знам, че не трябва сутринта отново да се събуждам рано, да се приготвям за мачове или тренировки. Всичко това малко или много ти отнема от енергията. Особено когато го правиш вече толкова време. Не съм спрял от началото на миналата година още, а нямах дълга пауза между сезоните. Всичко това се натрупа през времето и понякога се проявява", коментира Димитров.

С оптимизъм към тревните кортове

Следващият турнир, в който шампионът от финалите на АТП ще участва, е на тревните кортове в лондонския клуб "Куинс". Надпреварата, с която повечето водещи тенисисти ще загреят за "Уимбълдън", започва на 18 юни. Димитров се надява, че завръщането на една от любимите му настилки ще му помогне да намери отново верния ритъм.

"В момента основното за мен е да остана позитивен дори след този негативен мач (с Вердаско). Със сигурност започвам в "Куинс". Ще съм по-рано в Лондон, за да се подготвя. Винаги съм харесвал тревата, обичам да съм в Лондон", каза още той.

Димитров ще запази добри позиции в ранглистата, а в зависимост от представянето на Марин Чилич и Хуан Мартин дел Потро може дори да си върне четвъртото място. Точките, които има да защитава в сезона на трева, също не са толкова много - 360 от полуфинала в "Куинс" и осминафинала на "Уимбълдън".

"Дано следващите седмици да съм в добра физическа форма, защото това в момента е едно от най-важните неща. Просто да продължавам в същата насока и да се подобрявам. Жалко за днешния ден (вчера - бел.ред.), но всичко това е част то играта", завърши Димитров.

Автор: Александър Иванов, dnevnik.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини