Всичко важно за големия финал в неделя



13-05-2018 13:40 | Станко Димов

За Доминик Тийм неделният финал срещу Александър Зверев в Мадрид ще бъде отлична възможност да стане „пълноправен“ член на елита на мъжкия тенис. Австриецът, в момента №7 в ранглистата, е част от Топ 10 от юни 2016, успя да се класира на два пъти за финалите на АТП в Лондон, а освен това достигна и до полуфиналите на „Ролан Гарос“, но така и няма спечелена титла от Мастърс 1000 сериите.  

„Да спечеля Мастърс трофей ще означава много за мен, защото отлично знам колко трудно е да се вземе подобна титла“, коментира Тийм в навечерието на двубоя.

Коренно различно е положението за 21-годишния Зверев, който при победа ще стане едва петият активен тенисист, който печели 3 или повече титли от Мастърс 1000 сериите, като ще се присъедини към Голямата четворка – Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри.

„Предстои страхотен финал, който мисля, че ще гледаме много пъти в бъдеще“, каза 21-годишният Зверев.

Миналата година Тийм отново достигна до двубоя за трофея в Мадрид, но беше спрян от Краля на клея Рафаел Надал. По-рано през седмицата двамата се срещнаха на четвъртфиналите в испанската столица, като Тийм се наложи в два сета и сложи край на уникалната серия от 50 последователно спечелени сета за Матадора. Освен това поражението ще коства на Рафа и първото място в ранглистата при обновяването ѝ в понеделник.

В преките двубои Тийм има преднина с 4-1 победи над Зверев, в това число 3-0 на клей. За последно обаче двамата се срещнаха преди 2 години, когато Тийм се наложи в 4 сета на „Ролан Гарос“.

По това време Зверев, тогава едва 19 годишен, още не беше достигнал до финал в Тура. Две години по-късно обаче германецът е на четвъртия си финал в Мастърс 1000 сериите (Рим, Монреал, Маями) и втори за годината.

„Играли сме пет пъти един срещу друг. Той вече се беше утвърдил като играч от Топ 10, а по това време аз още бях в процес на израстване. Определено статистиката е в негова полза“, каза Зверев преди двубоя.

Германецът се намира в серия от 8 последователни победи и днес ще изиграе третия си финал за сезона (Маями, Мюнхен). Зверев достигна до двубоя за трофея без да загуби сет в Мадрид, като за последно трябваше да спасява точка за пробив в третия кръг срещу Леонардо Майер.

„Играя изключително добре, също както и той (Тийм). Надявам се да продължа серията си в неделя“.

Тийм също влиза в двубоя за трофея с пределно самочувствие, след като успя да победи по-рано през седмицата Надал в два сета. Той беше последният, който е побеждавал Края на клея на червено – направи го и на четвъртфиналите в Рим преди година.

„Разбира се, че това ми дава огромна доза увереност“, каза австриецът, който при победа ще се присъедини към Хуан Мартин дел Потро (Индиън Уелс) като първи Мастърс 1000 шампион за сезона.

Финалът Доминик Тийм – Александър Зверев започва след 19:30 часа българско време.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини