Може ли Григор да спре представлението на Рафа?



21-04-2018 09:04 | Николай Драганов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще се изправи днес след 14:30 часа за 12-ти път в своята кариера срещу Рафаел Надал. Българинът постигна три победи на "Мастърс" турнира в Монте Карло - над Пиер-Юг Ербер, Филип Колшрайбер и Давид Гофен, което го класира на полуфинал на този турнир в кариерата муmo.


Предизвикателството там изглежда огромно - испанецът е абсолютен хегемон в тази надпревара, от която държи рекордните 10 трофея. В похода си към 11-та титла Рафа засега е изгубил само 11 гейма - 4 срещу в мача срещу Алиаз Бедене, 5 срещу Карен Хачанов и едва 2 срещу световния №7 и един от най-добрите играчи на клей Доминик Тийм. Австриецът беше единственият, победил Надал на клей през миналата година, но този сезон беше меко казано далеч от това.


Статистиката в мачовете между Гришо и Рафа също е достатъчно красноречива - 10 победи за Надал и една за Димитров. Добрата новина е, че българинът все пак познава вкуса на победата - през 2016-та на турнира на твърди кортове в Пекин хасковлията се наложи с 6:2, 6:4 на четвъртфиналите.


Димитров може да си спомня само с добро и първият си и до днес единствен сблъсък с Надал в Монте Карло - през 2013-та година те се срещнаха на четвъртфиналите, а испанецът спечели трудно в изключително оспорван мач, влязъл в трети сет и приключил в негова полза до голяма степен и заради физическите проблеми на Гришо. 


Както отчете и самият Димитров, неговият съперник е безспорният фаворит в полуфиналния сблъсък между двамата в Монте Карло. Но това може да има и положителни страни - целият свят очаква Надал да стигне до успеха, а Гришо може единствено да спечели от този мач.

 

Нещо повече - това ще бъде от малкото случаи в последните месеци, когато световният №5 от България няма да бъде фаворит в свой мач с оглед своя ранкинг, което би трябвало допълнително да го освободи психически. В допълнение Димитров вече преизпълни целта си - да се представи по-добре през този сезон, отколкото преди 12 месеца, когато отпадна още в първия си мач.

 

Княжеството очаква поредното представление на Рафаел Надал. Но на корта Рафа ще има съперник, който има всички сили да привлече към себе си светлините на прожекторите. Неговото име е Григор Димитров. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини