Роджър Федерер - рекордите, които едва ли скоро ще бъдат подобрени



07-03-2011 23:03 | Станко Димов

За никой не е тайна, че Роджър Федерер е сред най-великите тенисисти в историята. Нещо повече - мнозина го определят за най-великия, при това не незаслужено. Ето и няколко железни аргументи, които пращат Федерер твърдо на върха в мъжкия тенис за всички времена, или поне засега.

23 поредни полуфинала в турнири от "Големия шлем" 

Това е постижение, което винаги ще се споменава. Рекордът тръгна 2004-та година, когато Федерер загуби от Густаво Куертен в III кръг на "Ролан Гарос" и приключи през 2010-та година, шест пълни години по-късно със загубата на Федерер от Робин Сьодерлинг на 1/4-финал отново на "Ролан Гарос".


Последният човек, който направи подобно постижение бе Иван Лендъл. В периода 1985-88 той се класира на 10 поредни полуфинала в турнирите от Шлема. Това постижение обаче бе удвоено от Федерер, че и с малко отгоре.
Този рекорд на швейцарския маестро говори красноречиво за доминацията му в световния тенис. Никой преди него не е оставал толкова дълго на кормилото на мъжкия тенис.


16 титли от "Големия шлем"

Ако 23-те поредни полуфинала в Шлема е постижение, което ще се споменава дълго, то 16-те титли никога няма да бъдат забравени. Като прибавим към тях и няколко загуби във финали, то резултатите на Роджър изглеждат стряскащи. В тази класация Федерер изпревари Пийт Сампрас, печелейки 15-ия си трофей през лятото на 2009-та година (Уимбълдън). Няколко месеца по-късно дойде и последната засега титла от Шлема за "ФедЕкспрес" - в Мелбърн.


3 от 4 титли в "Големия шлем"  за 3 поредни години

Няма какво да се лъжем. През 2004, 2006 и 2007-ма година в световния тенис имаше един монополист - Роджър Федерер. Швейцарецът неизменно печелеше всички трофеи от Шлема без "Ролан Гарос". Матс Виландер също може да се похвали с подобно постижение с тази разлика, че шведът направи подобен сезон само веднъж (1988).

Във въпросните сезони преди всеки един от турнирите Федерер изглеждаше изключително свеж и пределно мотивиран да докаже надмощието си. В този ред на мисли можем да кажем същото за представянето му и на "Ролан Гарос", но там Гладиатора беше друг.


5 поредни триумфа на Уимбълдън и US Open

Отбелязвайки неизменните триумфи в 3 от 4-те турнира от Шлема години наред няма как да не отбележим и уникалното постижение на два конкретни турнира - Уимбълдън и US Open.

Да спечелиш веднъж на "Ол Ингланд Клъб" е страхотно постижение, но да го направиш 5 пъти поред е нещо велико. Първата титла от US Open също е уникално чувство, но да го повториш и в следващите 4 години - неописуемо.
Преди години Борг стана специалист печелейки "Ролан Гарос" и Уимбълдън в един сезон. Триумф в Лондон и в Ню Йорк пък стана запазена марка за швейцареца.

Общо взето Федерер си изгради богато CV, което може да намери еквивалент при легендите при дамите Мартина Навратилова и Щефи Граф. Никой от мъжете в историята на тениса обаче не е постигал подобен успех.


237 седмици поред номер 1 в света

И накрая още един статистически факт, който в момента изглежда невъзможно да бъде повторен - 237 седмици поред номер 1 в ранглистата. Абсолютен рекорд за всички времена. Тези седмици разбира се включват 5 години, в които Федерер неизменно завършваше като номер 1 (в този ред на мисли с подобно постижение може да се похвали само Сампрас, който е завършвал годината като номер 1 цели 6 пъти поред).

Да се опази от контузии и реална конкуренция за всичките тези години - това е един от отличителните белези на Ерата на Федерер.


Маркъс Чин, колумнист




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини