Федерер не знае дали ще играе още веднъж на Олимпиада



31-03-2018 18:03 | Николай Драганов

През последните няколко месеца Роджър Федерер на няколко пъти заяви, че не смята повече да участва за Швейцария в Купа "Дейвис". Това означава, че ако иска да играе на Олимпийските игри в Токио през 2020-та година, той най-вероятно ще се нуждае от специална покана от ITF.


За да се класираш по право на Олимпиадата, трябва да си представлявал страната си поне три пъти в последните четири години или в случая - между 2016-та и 2020-та година. Но Федерер не е играл от 2015-та година и не планира да го прави занапред.


ITF може да раздаде осем покани, включително по една на шампион от Големия шлем или носител на златен медал от Олимпийски игри на сигнъл, които не са се класирали по право. Ако повече от един спортист отговаря на критериите, покана отива при този с повече титли. 


Преди две години покана получи Рафаел Надал, който бе играл само два пъти за Испания в съответния перод. Сега е възможно ново изключение, този път за Федерер, посочва TennisWorldUSA. 


Относно своите планове да играе в Токио, Федерер коментира, че ситуацията днес е различна. "Не е като в Рио, когато това определено беше моя цел. Ако все още играя, чудесно. Но не казвам, че задължително трябва да играя още веднъж на Олимпийски игри, преди да се откажа", коментира Федерер, който имаше голямо желание да играе в Рио, но не успя заради контузия.

 

"Ще бъде хубаво, но е твърде далеч. Не мога да кажа нищо със сигурност", добави Маестрото, който няма във витрината си медал на сингъл, но все пак познава вкуса на златото, тъй като през 2008-ма го спечели на двойки заедно със Стан Вавринка. 
След ранното му отпадане в Маями и с оглед невероятното представяне през миналия сезон, Роджър скоро ще изгуби първото място в ранглистата. Той обаче призна, че това не го притеснява.


"Вече е по-малко важно. Най-важното беше да се завърна като №1 в Ротердам. Целта ми сега е да играя възможно най-дълго, а не да защитавам каквото и да било", обясни швейцарецът.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини