Григор Димитров срещу Никола Маю: Епизод 3



05-03-2011 18:36 | Николай Драгиев

Григор Димитров се класира за първия си финал през сезона. Българинът достигна до мача за титлата на турнира от сериите "Чалънджър" в Шербург с награден фонд от 42,500 евро. Той победи в най-лесния си двубой за седмицата Стефан Робер (Франция, №205) с 6:3, 6:0 за малко повече от час игра. Така за първа титла тази година Димитров ще спори с друг представител на Франция - Никола Маю, с който има интересно съперничество.

 

След три тежки мача през седмица Григор Димитров сякаш не само не трупа умора, а подобрява представянето си в Шербург. Той нямаше никакви проблеми срещу 30-годишния Робер, с който тренира в академията "Муратоглу".

 

В първия сет двамата си размениха по един пробив за 2:2, след като е българинът взе нови три гейма поред. Съвсем без да се напряга той затвори с 6:3.

 

Вторият сет тръгна с пробив за българина, който спаси няколко точки за връщането му и постигна нов такъв - 4:0. След час и десетина минути игра, Димитров затвори мача с 6:3, 6:0.

 

В другия полуфинал 83-ия в света Никола Маю надви Карол Бек с 4:6, 6:4, 6:3. 190-сантиметровият французин и Григор са играли два пъти до момента.

 

При последната им среща в края на октомври, Никола Маю победи във финала на силния "Чалънджър" в Орлеан след 6:2, 6:7(6), 6:7(4) и така нанесе първо поражение на българина във финален двубой. Условията в Орлеан са сходни на тези в Шербург - твърда настилка в зала.

 

Двамата са играли още един път преди това в Истанбул през 2009 - тогава Димитров побеждава при сходен резултат и нови тайбрек-драми - 4:6, 7:6, 7:6. През януари 2011 Маю вече спечели един турнир в Италия след няколко наистина добри победи.

 

Така в неделя следобед Григор ще спори с Никола Маю за четвърта титла от категорията "Чалънджър". Досега той има три такива, но при по-малък награден фонд.

 

Успехът на българина със сигурност му гарантира 55 точки за финала, а при титла 90 към актива му. 78-ият в ранглистата Гришо ще запише ново рекордно постижение от идната седмица и ще бъде в съвсем близо до топ 70.


Финалният двубой ще започне в неделя след 15,15 часа българско време.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини