Федерер: Не съм сигурен на какво дължа елегантността в играта си



05-03-2018 17:15 | Николай Драганов

Роджър Федерер е идол на милиони фенове по света, а сред тях са и десетки професионални играчи. През годините са правени опити играта му да бъде изучавана и копирана, но дали самият той някога се е старал да копира друг?


В интервю за "Марка" Маестрото сподели, че няма отговор на въпроса на какво дължим елегантността в играта му, определяна често за една от най-красивите в историята на спорта.


"Не съм сигурен. Никога не съм се опитвал да имитирам други играчи. Просто се движа по най-добрия начин, по който мога, а повечето хора виждат естетика в това", коментира Федерер.


"Може би част от това се дължи на факта, че през последните години тенисът стана дори по-агресивен, може би защото играя бекхенд с една ръка, може би защото използвам много слайс. Може би заради това изглежда елегантно", продължи той.


"Щастливецът съм, защото моите движения и начин на игра ми донесоха по-малко контузии от други играчи. Моят начин на движение редуцира изтощението. Щастлив съм, че изглеждам елегантно, но това никога не е било моята цел", добави Федерер.


Запитан защо това се харесва на толкова много хора, Федерер отговори: "И аз бих искал да знам". Швейцарецът допълни, че със сигурност дълголетието в тениса му помага. "Чрез медиите хората те опознават и те чувстват близък. Може би моята елегантна игра им напомня за изминали времена. Горд съм, че съм идол за някои деца", не скри Маестрото.


През миналата година Федерер изживя истински ресенас в кариерата си, като спечели две титли от Големия шлем и общо седем трофея, а в началото на този сезон се завърна и под №1 в света. В следващите седмици до сезона на клей Федерер ще има тежката задача да защити двата си "Мастърс" трофея в Индиън Уелс и Маями. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини