Tennis24.bg представя: Стан Вавринка



03-02-2018 09:27 | Станко Димов

Tennis24.bg започва представяне на някои от най-популярните тенисисти, които ще видим в третото издание на турнира в зала в София. Ред е на голямата звезда Стан Вавринка.

Стан Вавринка е голямата тенис звезда на DIEMA XTRA Sofia Open 2018. Швейцарецът, 32-годишен, се присъедини към надпреварата в последния момент, заемайки освободеното от Григор Димитров място.

Вавринка е най-титулуваният тенисист, който ще участва в София в цялата история на надпреварата. Stan The Man, както го наричат, има спечелени три титли от турнири от Големия шлем – Australian Open 2014, „Ролан Гарос“ 2015 и US Open 2016. Общо в кариерата си швейцарецът има завоювани внушителните 16 титли. За последно той триумфира у дома в Женева, на клей, през миналата година. Освен това, той има и 12 загубени финала.

Отличията на Вавринка далеч не спират дотук. Той е златен олимпийски медалист от Игрите в Пекин през 2008-а, когато печели надпреварата на двойки в тандем с Роджър Федерер. През 2014-а година двамата донасят на родината си и мечтания триумф за Купа „Дейвис“, неофициално световно отборно първенство по тенис. През 2013, заедно с Марко Чиудинели, участват в най-дългия двубой в историята на Купа „Дейвис“ – 7 часа и 2 минути (губят от Бердих и Росол).

През 2017-а Вавринка стана поредният топ тенисист, който стана жертва на контузия. Швейцарецът получи травма в навечерието на Уимбълдън и след турнира в „Ол Ингланд Клъб“, където отпадна още на старта, не се появи повече на корта до края на сезона. Иначе годината започна отлично за Стан, който достигна до полуфиналите на Australian Open и игра финал в Индиън Уелс и на „Ролан Гарос“. В първите два случая беше спрян от Роджър Федерер, а в третия от Рафаел Надал.

Този сезон Вавринка направи дългоочакваното си завръщане на Australian Open, където отпадна във втория кръг след поражение от една от сензациите в турнира Тенис Сандгрен (САЩ).

Вавринка започва да играе тенис на 8 годишна възраст. На 15 спира да ходи на училище, за да може да се концентрира изцяло върху кариерата си. В свободното си време обича да гледа филми и да слуша музика. Симпатизира на хокейния отбор на Лозана.


На олимпийските игри през 2012 в Лондон получава едно от най-големите признания в живота си, след като е избран да бъде знаменосец на делегацията на Швейцария. Определя бекхеда с една ръка за свой любим удар.

Записва серия от 50 последователни участия в основна схема на турнири от Големия шлем, преди да се оттегли поради контузия от US Open 2017. Има дъщеря, Алексия, която на 12-и февруари ще навърши 8 години.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини