Три пъти за щастие



26-01-2018 15:02 | Станко Димов

Симона Халеп и Каролина Вожняцки ще се борят за трофея от първия за сезона турнир от Големия шлем – Australian Open. В последните 2 седмици в Мелбърн и двете трябваше да се справят с критични моменти, в това число и продължаване напред след спасени мачболи.

Победителят в съботния финал на „Род Лейвър Арина“ не само ще си осигури така мечтания първи трофей от Големия шлем, но също така ще си гарантира и първото място в световната ранглиста, което се превърна в съвсем достижима цел за почти всички от Топ 10, след отсъствието на Серина Уилямс.

Съботният финал ще бъде първият от 38 години насам, в който в Мелбърн ще се изправят тенисистки, които не са печелили титла от Шлема. За последно това се случи през 1980-а, когато Хана Мандликова победи местната представителка Уенди Търнбул.

По време на турнира Халеп и Вожняцки съумяха да намерят най-добрия си тенис в най-важните моменти. Още в третия кръг на румънката, актуална №1 в света, и се наложи да отразява 3 мачпойнта срещу американката Лорън Дейвис.
Халеп, която през целия турнир се справя и с травма в глезена, спаси два мачбола и на полуфиналите срещу шампионката от 2016-а година Ангелик Кербер.

Подобна съдба имаше и Вожняцки. Датчанката също отрази два мачбола и осъществи обрат от 1:5 гейма в ранния си двубой срещу хърватката Яна Фет.

Двете претендентки, които вече са и достатъчно опитни, се опитаха да запазят самообладание преди финала. „Това е просто още един мач“, каза Халеп. „Още един голям финал, още едни страхотни две седмици. Без значение какво ще се случи аз дадох най-доброто от себе си“, сподели от своя страна Вожняцки.

Три пъти за щастие

И двете са изживявали по два пъти разочарованието да са много близо до титла от Шлема, но никога да не я печелили.
Вожняцки загуби финалите на US Open през 2009 (отстъпи пред Ким Клайстерс) и 2014 (Серина Уилямс). Датчанката оглавяваше ранглистата на WTA в продължение на 67 седмици, в които си спечели прякора за „№1 в света без титла от Шлема“.

От октомври миналата година честта да бъде №1 в света е на Симона Халеп. Румънката също има два загубени финала в Шлема, и двата на „Ролан Гарос“ – 2014 от Мария Шарапова и 2017 от Елена Остапенко.

В директните двубои Вожняцки води с 4-2 победи. На твърда настилка балансът е 2-2 успеха.
„Ще бъде различен мач, нов мач, много труден. Емоциите са налице“, каза Халеп. „Напрежението ще бъде върху двете. Ще видим какво ще се случи“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини