Муратоглу разкрива на какво се дължи успехът на Федерер



Муратоглу разкрива на какво се дължи успехът на Федерер
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
25-01-2018 11:01 | Tennis24.bg

Известният треньор по тенис Патрик Муратоглу анализира аспектите от играта на Роджър Федерер, които продължават да носят успех на швейцареца след завръщането му преди година. В новия епизод на своята рубрика „Треньорът“ Муратоглу, който отново е част от екипа от експерти на Евроспорт, разгледа подробно как точно Маестрото улеснява значително играта си и в същото време затруднява неимоверно своите опоненти.


„В кой момент агресията става твърде много? През годините Роджър Федерер непрестанно опитва да намери отговора на този въпрос.  На тазгодишния Australian Open 75% от разиграванията в мачовете на швейцареца продължиха по-малко от 5 удара. Това е много повече в сравнение с Рафаел Надал (58%) и Марин Чилич (69%)”, разкри французинът.


„Сервисът на Роджър определено му помага в това отношение. Той е реализирал 81% от точките си на първи сервиз и 62% от тези на втори сервис, който от своя страна е с 5 км/ч по-бърз, отколкото беше на миналогодишния Australian Open.  Но това, което прави играта на Федерер наистина опасна за противника, е способността му да комбинира този сервис с последващ агресивен удар“, сподели още Муратоглу.


„Това, което е още по-удивително, е способността на Федерер да принуждава опонентите си да му връщат топката по удобен за него начин след втория сервис. Това се е случило в 63% от случаите. За сметка на това Роджър вече не се чувства толкова комфортно да атакува от дълбочина. След пласиран втори сервис той е отиграл едва 16 топки зад линията на корта, от които е реализирал само 40%. Когато обаче атакува от рамките на корта, той е реализирал 74% от точките си, а при атаките от форхенд този процент нараства до 83%.  Това е причината Роджър Федерер да продължава да играе на такава висота. Независимо от ретура на опонента, той задържа инициативата с агресивни удари при всяко отиграване. Федерер осъзнава, че на неговата възраст и при игра на такава настилка е важно да приключваш разиграванията възможно най-бързо“, завърши своя анализ експертът на Евроспорт. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини