Победа №13 и трети полуфинал за Федерер през сезона



24-02-2011 18:53 | Николай Драгиев

Роджър Федерер достигна полуфинал на "Мастърс 500" в Дубай с 12-ата си победа за сезона. Швейцарецът победи с 6:3, 6:4 Серхий Стаховски (Украйна, №43) за 72 минути игра. Така Федерер ще играе в следващата фаза срещу Ришар Гаске, който обърна Жил Симон 5:7, 6:2, 6:4. Така от Уимбълдън 2010 Федерер е участвал на полуфинал във всеки турнир, в който играе.

 

До момента ФедЕкспрес има една титла през сезона и е само на два мача от втора. Той е четирикратен шампион в Дубай, но през последните две години трофеят неизменно бе в полза на Новак Джокович. Сърбинът ще спори с Томаш Бердих в другия полуфинал.

 

Победата е под №756 в кариерата на Федерер. По този начин той излиза еднолично на осмо място във вечната класация. Със 762 победи пред него е Пийт Сампрас.

"От началото до края на мача, това бе труден двубой. Ето защо съм доволен от победата, която ми дава шанс да спечеля турнира. Наистина харесвам да играя в Дубай. Пропуснах предишните две издания заради контузии, но ето че отново съм тук. 

"Ришар Гаске е един страхотен талант. Имали сме доста мачове, той е от състезателите, които знаят как да побеждават най-добрите в света.

"Жил Симон също е чудесен състезател, бил е в топ 6. Загубих първите два мача, които имам с него. Той знае как да ме затрудни максимално, особено на тези бързи кортове. Съумях обаче да го победя в пет сета на Australian Open," коментира Федерер.

 

Първият сет започна с изненадващ пробив за Стаховски, но радостта му бе доста кратка и Федерер бързо възстанови резултата. Въпреки че имаше проблеми с печеленето на точки след свой втори сервис, Федерер спаси няколко точки за пробив и на свой ред спечели подаването на Стаховски за втори път. Това му бе достатъчно за 6:3 в първия сет.

 

Втората част бе доста равностойна. Федерер на няколко пъти демонстрира отлична скорост и хвана почти всички къси топки на опонента, за радост на публиката. Швейцарецът проби за 3:2 и така един пробив раздели двамата опоненти. Украинецът можеше да върне пробива, но не успя да бъде на ниво в решителните точки и пропусна три такива шанса.

До момента Гаске и Федерер са играли осем пъти. Федерер води със 7:1. Единствената победа на французина идва през 2005 година още в първия мач между тях, при това на клей.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини